Svjetlo, riječ i slika | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Svjetlo, riječ i slika

Dubrovačka izložba radova Hansa Kottera, Alexandera Viscioa i Marka Zinka dio je suradnje ARL-a i bečke Galerije Michaela Stock.

15.07.2011 - 23.07.2011 , Dubrovnik - Art radionica Lazareti

U Art radionicu Lazareti, u petak, 15. srpnja u 21 sat bit će otvorena izložba radova Hansa Kottera, Alexandera Viscioa i Marka Zinka.

Izložba je dio suradnje Art radionice Lazareti i Galerije Michaela Stock iz Beča, započete ovogodišnjim zajedničkim predstavljanjem na ovogodišnjem bečkom sajmu umjetnosti - Viennafair. Uspješna sinergija austrijske i hrvatske suvremene umjetnosti trojicu je međunarodnih umjetnika dovela na rezidencijalni boravak u ARL i Dubrovnik. Hans Kotter iz Njemačke, Alexander Viscio iz SAD-a i austrijski umjetnik Marko Zink, žive i rade u Austriji, a ovoga ljeta dva tjedna borave u Dubrovniku i predstavljaju se zajedničkom izložbom.

Tema Hansa Kottera je svjetlo pa se tako njegovi radovi uvijek obraćaju svjetlu, bilježeći njegove najneočekivanije efekte. Mnoštvo i različitost prirode fenomena svjetla omogućava mu pronalaženje novih područja i mnoštvo novih mogućnosti ekspresije. Hans Kotter ne konstruira samo light-boxove, on gradi objekte nalijevajući predmete koje je pronašao u prozirne smole, označava čitave prostorije svjetlosnim stazama napravljenim od blještavih folija, te pomoću kamere pristupa najsuptilinijm fenomenima svjetlosti.

Središte rada Alexandera Viscioa proizlazi iz jezičnih konvencija i njhovih prijevoda u vizualne dosjetke koje imaju zadatak reprezentirati široki raspon asocijacija na društvo. Cilj nije tek pokazati ranjivost jezika, već i pokazati da ga je moguće rekonstrirati na način da potakne ljude na sudjelovanje objektivnijim pristupom svijetu oko njih. Njegovi radovi su fuzija tradicionalih formi poput skulpture, performansa i novih medija.

Marko Zink kreira emocionalne fotografske aforizme koje, u suprotnosti s njihovom sugestivnošću, ispočetka definira svakom novom serijom. Radi na neeksponiranom analognom fotografskom filmu prije nego što će ga iskoristi za snimanje te na taj način stvara nepredviđene efekte, često zamućenja i sjenčenja, što njegovu radu daje izuzetnu pitoresknost. Taj eksplicitni postupak sastavni je i bitan dio njegova cjelokupnog rada, izuzetno je razrađen i stalno varira iz serije u seriju. 

Izložba ostaje otvorena do 23. srpnja.

Na fotografiji: Replaced, Hans Kotter

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 14.07.2011