Svjetlosnim miljama udaljene sfere | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Svjetlosnim miljama udaljene sfere

Ono što je za Anju Leko nedokučivo, pretače se u pokušaj racionalizacije Tomislava Hršaka, a u konačnici transformira kod Vesne Salamon.

11.07.2017 - 12.08.2017 , Zagreb - Galerija VN
  • A
  • +
  • -

Otvorenje izložbe Privremeno Tomislava Hršaka, Anje Leko i Vesne Salamon (Rohaček) u Galeriji VN najavljeno je za utorak, 11. srpnja, u 19 sati.

Čovjekova potreba za racionalizacijom i objašnjavanjem stvari, njihovim približavanjem i definiranjem, od početka pokazuje nagon za razumijevanjem, kako šire okoline, tako i vlastite pozicije u njoj. Umjetnost oduvijek ide u korak sa spomenutim procesom istraživanja, sabiranja znanja i spoznaja o neobjašnjivim i nedokučivim fenomenima koji uključuju elementarna pitanja o čovjekovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ovom izložbom premošćuje se linearni vremenski slijed te se, ovisno o autorovom pristupu, univerzalno povezuje s intimnim na više razina. Pri tome zajedničku sponu čine luminacija i svjetlosne igre koje stvaraju ugođaj eteričnosti i transcendentalnosti, razvijajući u prostoru različite suodnose materijalnog i nematerijalnog, vidljivog i nevidljivog svijeta. 

Postav u sebi sažima pripovijedanje o konceptu vremena i prostora, evocirajući početke, ono ljudsko i prirodno, kao i problematiku zagušene suvremene komunikacije i brze izmjene poruka, do njezinog svojevrsnog opuštanja i smirenja u svemirskom prostranstvu. Ono što je za Anju Leko arhetipski, mistično i nedokučivo, pretače se u pokušaj racionalizacije, sabiranja i mapiranja trenutaka u radu Tomislava Hršaka, a u konačnici transformira kod Vesne Salamon, raspršujući se u svjetlosnim miljama udaljene sfere. 

Tomislav Hršak rođen je 10. lipnja 1992. godine oko 2 sata i 25 minuta u Zagrebu. Završio je Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok na smjeru grafičkog dizajnera 2011. godine te iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Trenutačno je na završnoj godini diplomskog studija na nastavničkom odsjeku na smjeru kiparstvo u klasi izv. prof. art Daniela Kovača.

Anja Leko rođena je 26. lipnja 1991. godine u Zagrebu. Nakon završene gimnazije upisuje nastavnički smjer na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje završava preddiplomski studij te je trenutno na drugoj godini diplomskog studija odsjeka Likovne kulture na smjeru slikarstvo. Do sada je sudjelovala na nekolicini likovnih radionica i kolonija te skupnih izložbi u Hrvatskoj. Suosnivačica je i članica udruge Prirodno-umjetnički kružok.

Vesna Salamon (Rohaček) rođena je 1985. godine u Zagrebu. Godine 2010. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, na Nastavničkom odsjeku, na Katedri za grafiku, u klasi izv. prof. art. Ines Krasić te stekla akademski naziv mag. educ. art. Usavršavala se na Akademiji Jan Matejko u Krakovu, a trenutačno završava drugu godinu post-master studija na Royal Institute of Art u Stockholmu. Godine 2015. bila je dobitnica nagrade publike na T-HTnagrada@msu.hr, a 2016. hrvatska predstavnica na Moscow International Biennale for Young Art. Sudjelovala je na više od četrdeset izložbi i performansa u Hrvatskoj i inozemstvu. Redovna je članica HDLU-a, UPUH-a te The Swedish Printmakes's Association.

Izložba ostaje otvorena do 12. kolovoza.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 10.07.2017