Svjetski dan stanovništa | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Svjetski dan stanovništa

Inicijativa 1729/2, koja je okupljena s ciljem privremenog oživljavanja neiskorištenog javnog prostora dijela bivše vojarne u Čakovcu, poziva sve građane i građanke na cjelodnevni program.

11.07.2014 , Čakovec - Bivša vojarna Čakovec
  • A
  • +
  • -

"Ovaj neiskorišteni javni prostor još jednom ćemo oživjeti  programom koji su osmislile članice neformalne mreže - Inicijativa 1729/2, koja  trenutno okuplja dvadesetak lokalnih organizacija civilnog društva, društvenih poduzeća, ustanova te pojedinaca/ki (umjetnici/ice, arhitekti/ice, dizajneri/ice, aktivisti/ice) iz Međimurja", poziv je na program koji će biti održan povodom Svjetskog dana stanovništa, u petak, 11. srpnja.

Inicijativa 1729/2 želi prostor bivše vojarne, koji godinama stoji neiskorišten, oživiti  i staviti ga u javnu funkciju na dobrobit i zadovoljstvo svih građana/ki Čakovca i šire zajednice, kroz osnivanje Društvenog centra Čakovec. 

Svjetski dan stanovništva obilježava se svake godine 11. srpnja, na inicijativu Ujedinjenih naroda, nakon što je  1987. svjetska populacija dosegnula broj od pet milijarda ljudi. Zanimljivo, kao 5-milijarditi Zemljanin službeno je evidentiran dječak Matej Gašpar, rođen za za vrijeme Univerzijade u Zagrebu. Samo 12 godina kasnije u Sarajevu je proglašen i 6-milijarditi stanovnik Zemlje, Adnan Nević, igrom slučaja iz iste regije. Danas nas je na Zemlji više od 7,15 milijardi.

UN kao pokretač ovog obilježavanja već godinama pokušava skrenuti pažnju na probleme populacije, važnost planiranja porodice, jednakosti spolova, zdravstva i brige o starim i nemoćnim, ali i zaštiti okoliša i prirodnih resursa. Sa rastom populacije stvaraju se i novi problemi. Naime svake je godine bilježen sve veći jaz između siromašnih i bogatih, sve više umrlih od gladi, ali i poginulih u ratnim sukobima.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana stanovništva je Ulaganje u mlade, koji čine 28% ukupne svjetske populacije (1,8 milijardi). Ulaganje u mlade ljude danas, kroz promicanje zdravih navika i osiguravajući im obrazovanje i zapošljavanje, pristup zdravstvenim i socijalnim uslugama te zdravom okolišu, najbolja je investicija za poboljšanje života budućih generacija.

Inicijativa 1729/2 kroz projekt Društvenog centra Čakovec želi u dijelu bivše vojarne uspostaviti samoodrživ model korištenja i upravljanja javnim resursom, gdje članovi/ice zajednice imaju potpunu slobodu okupljanja s ciljem provedbe grupnih aktivnosti, društvenopoduzetničkih djelatnosti, socijalnih i kulturnih usluga, informiranja i drugih djelatnosti. 

Program:

9:00 - 10:00 Dječja igraonica - Dječji vrtić Dječja mašta Čakovec 

9:00 - 10:30 Tribina "O mogućnostima mladih s poteškoćama" (ACT, projekt Volontersko pajdaširanje)

9:00 – 16:00 Radionica komunikacijskih vještina (zatvorena radionica) 

10:30 - 12:00 Kreativna radionica izrade okvira za slike, svijećnjaka i ukrasnih tanjura (DDCIP Čakovec, projekt Volontersko pajdaširanje)

12:00 - 13:00 Gablec na travi! Donesite svoj gablec, uživajte u prirodi i dobrom društvu! (SVI GRAĐANI)

16:00 - 20:00 Obiteljski piknik - igre, žongleri, šetnje, uživanje na dekicama (USMZ, MURID, ACT Grupa, građani)

16:00 - 17:30 Radionica sviranja na bongosima, darabukama, djembama (CEZAM)

17:30 - 19:00 Radionica za djecu: pjevanje (MURID)

19:00 - 19:30 Prezentacija Društvenog centra Čakovec (Inicijativa 1729/2)

22:00 - 4:00 Koncert Omon (Čk) + Sedativ (Čk) + Thorns of Heresy (Čk) (PROSTOR ČAKOVEC)

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.07.2014