Svježi pristup arhetipskim temama | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Svježi pristup arhetipskim temama

U novim filmskim večerima u Močvari pod nazivom Precijenjena dramaturgija gostuju Sunčica Ana Veldić, Zorko Sirotić i Josip Lukić

05.03.2018 , Zagreb - Močvara

Precijenjena dramaturgija, r.: Sunčica Ana Veldić

  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 5. ožujka u sklopu filmskih večeri u Močvari odvija se program Precijenjena dramaturgija u kojem gostuju redateljica Sunčica Ana Veldić te redatelji Zorko Sirotić i Josip Lukić.

Okupljeni autori imaju pozadinu u amaterskom filmu te u domaću dokumentaristiku donose svježinu, a pritom se ne libe prokazati vlastitu subjektivnost, sami stati ispred kamere te razotkriti svoje mane i nemoć. Ono što im je zajedničko jest nekonvencionalan pristup arhetipskim temama koji rezultira autentičnim i uvjerljivim vizurama obilježenim autorskim pečatom. 

U Precijenjenoj dramaturgiji (2017) Sunčica Ana Veldić duhovito razlaže vlastitu kreativnu nemoć prokazujući pritom apsurd modela nametnutih takozvanim umjetničkim obrazovanjem. U provokativnom radu Dokumentarni film: Sad ili nikad (2016) Zorko Sirotić propituje granice među filmskim rodovima, ali i granicu između vidljivog i nevidljivog, pokušavajući nas odvesti s druge strane realnosti što ju je dokumentarni film u stanju zabilježiti. Josip Lukić pak svoja istraživanja usmjerava ka vlastitoj intimi, dovodeći u fokus odnos s vlastitom majkom. Majči (2018) je rijetko odvažan test bliskosti i obiteljske prošlosti koji se odbija zaustaviti na već viđenim i unaprijed ponuđenim rješenjima. 

Program počinje u 20 sati, a razgovor s autorima moderira Višnja Vukašinović

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 01.03.2018