T-HTnagrade@msu.hr | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

T-HTnagrade@msu.hr

Svake se godine povećava broj umjetnika koji prijavljuju radove za prestižne otkupne nagrade T-HT-a i Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

  • A
  • +
  • -
Na četvrti natječaj tako je pristiglo čak 260 radova. Većinu djela okvirno možemo svrstati pod široki zajednički nazivnik instalacija, što znači da obuhvaćaju različite vidove kombinacije medija i izričaja, od klasičnih tehnika i zvuka do posve ambijentalnih instalacija. No, kao i prethodnih godina mnogo je video radova, ali nisu izostali ni tzv. klasični žanrovi poput slikarstva i fotografije. U jednakoj se mjeri prijavljuju i autori i autorice. 

Radove ocjenjuje i odabire međunarodno stručno povjerenstvo koje čine predsjednica, mr. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, zamjenica, Nada Beroš, viša kustosica MSU-a, te članovi Zdenka Badovinac, ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani, Ivan Faktor, multimedijalni umjetnik i ravnatelj Gradskih galerija Osijek, Branko Franceschi, povjesničar umjetnosti, Lala Raščić, multimedijalna umjetnica, te Robert Storr, dekan na Yale School of Art u New Havenu. To je povjerenstvo ove godine odabralo 40 radova za izložbu. Među njima najzastupljenije su instalacije i video, dok je nešto manje skulptura, slika, fotografija, crteža i kolaža, a u selekciji je i jedna knjiga. 

Natječaj je otvoreni i pozivni, što znači da se na Natječaj posebno poziva i pet umjetnika koje odabire stručno povjerenstvo, a to su ove godine: Viktor Popović, Nika Radić, Marijan Molnar, Tomo Savić Gecan i Nemanja Cvijanović.

Kao i proteklih godina, za tri najbolja rada predviđene su otkupne novčane nagrade u iznosu od 75.000 kuna za prvu nagradu, 70.000 kuna za drugu te 65.000 kuna za treću nagradu. Također, osigurano je i 15.000 kuna za nagradu publike. Imena pobjednika natječaja, odnosno, prva tri nagrađena djela i dobitnika nagrade publike bit će objavljeni tijekom trajanja izložbe na prigodnoj svečanosti. Tri najbolja rada naći će svoje mjesto u Zbirci T-HT-a, koja je sastavni dio fundusa Muzeja suvremene umjetnosti, a dio radova s prethodnih natječaja izložen je i u postavu Zbirki u pokretu.  

Broj i kvaliteta radova pristiglih na natječaj, svake godine čini posao Stručnog povjerenstva sve težim, ali pridonosi statusu T-HTnagrade@msu.hr kao jednog od najširih i najkvalitetnijih prikaza recentne produkcije hrvatske suvremene umjetnosti.  Iz godine u godinu prijavljeni radovi sve su kvalitetniji što je i svojevrsno priznanje inicijativi da se omogući ravnopravno predstavljanje umjetničkih radova bez obzira na rod, spol i dob autora kao i medij i tehniku izričaja.  
Izvor: MSU / Na fotografiji: Nina Kurtela, Transformance

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 17.01.2011