Tajna povijest rocka | kulturpunkt

Najave Festival

<

Tajna povijest rocka

Na 12. Festivalu Dokumentarnog rock filma posebno se izdvajaju dvije premijere: treći film u serijalu "Glasba je časovna umetnost" i "Električni snovi" Dušana Moraveca.

04.08.2018 - 25.08.2018 , Primošten - Razne lokacije, Vinkovci - Lapidarij Gradskog muzeja

Primošten uskoro postaje glazbeno-filmski centar ovog dijela Mediterana –  program 12. Festivala Dokumentarnog rock filma (DORF) nastavlja se od 4 do 6. kolovoza u Primoštenu a potom od 23. do 25. kolovoza u Vinkovcima.

U Primoštenu će posjetitelji moći pogledati ukupno 8 filmova, od kojih iz regionalne selekcije treba izdvojiti 2 hrvatske premijere: treći film u serijalu Glasba je časovna umetnost, o najvažnijim albumima slovenske rock glazbe, u režiji Igora Zupea bavi se prvim albumom Laibacha, objavljenog 1985. Saznajte sve o uzbudljivim prvim danima, uz ekskluzivne razgovore i fotografije u inovativnom LP formatu ekipe iz Nord Cross Production. Druga hrvatska premijera je Električni snovi, dvostrukog DORF pobjednika – redatelja Dušana Moraveca, u produkciji RTV Slovenija. Mihu Kralja su nazivali "jugoslavenskim Jean Michel Jarreom", svojim albumima i sviranjem od kraja 70-ih je otvorio put brojnim glazbenicima.

Ovogodišnji DORF otvara premijerna regionalna projekcija filma o kultnoj funk megazvijezdi Betty – Kažu da sam drukčija (2017.), autora Phila Coxa (Velika Britanija), koji će biti gost festivala. Izdvojena je i projekcija nagrađivanog filma Bunch of kunst (2017.) njemačke redateljice Christine Franz, koja je na turneji nekoliko godina pratila izvrsni britanski dvojac Sleaford Mods

Premijerno će hrvatskim ljubiteljima glazbenih dokumentaraca biti predstavljeni film Nevidljive ruke (Invisible Hands), o projektu glazbenika Alana Bishopa iz kultnih Sun City Girls, autora Marine Gioti i Georgesa Salameha iz Grčke. Prikazan je i na Berlinaleu 2017. godine i uzbudljivo je glazbeno putovanje u Cairo, poslastica za sve ljubitelje poetskih dokumentaraca. Izvrstan belgijski road mockumentary Spit’n’split autora Jeromea Vanderwattynea jedan je od najzanimljivijih dokumentaraca ikad prikazanih na DORF festivalu, glazbeno-filmska underground poslastica, s neočekivanim završetkom i opasnim soundtrackom Experimental Tropic Blues Banda.

U popratnom programu, 5. kolovoza na plaži u Primoštenu predstavlja se Tajna povijest DORFa powered by PechaKucha prezentacija. Koncept "20 slika u 20 sekundi" u kojem će se pod voditeljskom palicom Marija Kovača predstaviti i ispričati svoju priču, zadan je Mati Škugoru, Philu Coxu, Voji Šindoliću, Varji Močnik, Martinu Peranoviću i drugima.

Nakon projekcija u Primoštenu na otvorenju 4. kolovoza nastupa DJ Smeđi Šećer, dragi gost svih rasplesanih ljetnih plaža, čiji retro set fantastičnih hitova iz kataloga ex-YU funka i soula već godinama plijeni pozornost svih ljubitelja dobrog zvuka i opsesivno-kompulzivnih sakupljača vinilnih ploča. Večer poslije, 5. kolovoza mjesto za pultom zauzet će već kućni SuperUho DJ Per Le Cler iz Šibenika. Ostatak vikenda za VJ-ing na plaži zadužena je mlada i talentirana Klara Bilić iz Zagreba.

Kao i prošlo ljeto, u Primoštenu je organiziran filmsko-glazbeni kviz, koji uređuje i vodi dr.sc. Mario Kovač, nadaleko poznati kvizoman i garancija dobre zabave. Kviz podržava partner festivala Klasik TV, zaslužan za bogate nagrade za najbolje ekipe.

Posebna DORF priznanja ove godine posvećena su osobama iz svijeta književnosti. Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje Voji Šindoliću, prevoditelju, pjesniku, novinaru, koji nas je upoznao sa djelima brojnim važnim američkim autorima. Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine odlazi u koprivnički Šareni dućan.

Ulaznice za SuperUho omogućit će ulaz i na sva događanja u sklopu DORF-a u Primoštenu.

Više informacija potražite ovdje. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 24.07.2018