Tajne bivše vojarne | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Tajne bivše vojarne

Izašao je novi broj Veznika - novina o Rojcu.

  • A
  • +
  • -
Kao što i samo ime kaže, Veznik - ljudi iz Rojca ima za cilj unaprijediti komunikaciju udruga u Rojcu te široj javnosti prikazati bogatstvo i različitosti što se kriju u bivšoj vojarni. Veznik izlazi kvartalno i u novom se, drugom broju fokusirao na aktualne društvene teme i značajne obljetnice. Tako u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava donosi tekst o Antifa festu te intervju s psihologinjom  Marlenom Plavšić.

Problemski se bavi multikuturom u Hrvatskoj te financiranjem iz EU-fondova u nevladinom i javnom sektoru. Veznik istražuje i informiranost građana o Puli kao bivšem vojnom gradu prepunom napuštenih vojnih nekretnina koje, s obzirom na njihovu lokaciju i usmjerenost grada prema moru, trenutno predstavljaju okosnicu budućeg razvoja grada. Bavi se aktualnim i zabrinjavajućim fenomenom kockanja mladih. S obzirom na to da je godina na isteku europska godina volontiranja, Veznik donosi članak i o toj temi. Ovaj broj informira čitatelje i o radu pojedinih udruga, mladih umjetnika, ali i o problemima koje su udruge izložile na sastanku Vijeća udruga Rojca održanom ovog mjeseca.

U stilu društvene igre Čovječe ne ljuti se, Veznik na duplerici donosi edukativnu društvenu igru za odrasle Što smiješ, a što ne smiješ u Rojcu pa tako upoznajete situacije u kojima se možete naći tijekom boravka u i oko zgrade. Veznik je, uz Rojcnet, jedan od rijetkih primjera "community" medija. U ovom slučaju novine i portal Rojca nastaju u okviru zajednice udruga koje povezuje zgrada, no i puno više od toga.

Jedan od ciljeva Saveza udruga Rojca je da se, zahvaljujući povezivanju i zajedničkim programima, na Rojc ne gleda kao na zgradu u kojoj je 110 zasebnih udruga, već da se može u javnosti predstaviti kao cjelina. Takav medij je participatoran i zainteresirani pojedinci se lako mogu uključiti u njihov rad, a okupljaju i velik broj volontera. No, ono što je možda najbitnije kod "community" medija je da su oni na neki način rasadnik znanja, mjesto gdje se uči. U kreiranje Veznika je tako uključen veliki broj suradnika iz Rojca, novinara, fotografa, udruga, a i internetski portal Rojcnet se kreira na način da svaka udruga može sama objavljivati vijesti. Novine u digitalnom izdanju možete pronaći na sljedećem linku.

Urednički tim novina čine Marino Jurcan, Rudija Pavličević, Svetlana Stojanović i Irena Burba dok je za dizajn zadužen Vjeran Juhas. Novine su nastale u produkciji udruge Metamedij. Više o njenim aktivnostima možete saznati saznati u razgovoru koji smo nedavno vodili s Marinom Jurcanom.

Izvor: Metamedij 

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 16.12.2011