Taktilna igra i senzorne aktivnosti | kulturpunkt

Najave Radionica

<

Taktilna igra i senzorne aktivnosti

Hrvatsko dizjnersko društvo u sklopu programa Dizajnerska početnica organizira taktilnu igraonicu i radionicu za djecu.

10.06.2017 , Zagreb - Hrvatsko dizajnersko društvo
  • A
  • +
  • -

U subotu 10. lipnja od 12 do 14 sati održava se radionica Tink Things pod vodstvom odgajateljice i pedagoginje Ane Klare Komazlić i dizajnerice Dorje Benussi. Na igraonici će se djeca, koristeći Tink Things namještaj predstavljen na istoimenoj izložbi, moći zabaviti različitim taktilnim aktivnostima s početno neoblikovanim materijalima te sami izraditi taktilne (fidgeting) igračke koje će moći ponijeti sa sobom. Radionica je namijenjena djeci u dobi od 3 do 10 godina, ali i svi ostali su dobrodošli.

Senzorne aktivnosti olakšavaju istraživanje i prirodno potiču djecu na otkrivanje znanstvenih procesa (fizičkih, kemijskih i dr.) dok se zabavljaju. Također, potiču razvoj spoznaje te aktivno-istraživački odnos prema osobinama ponuđenih materijala, omogućujući im da prilikom istraživanja koriste što više osjetila. Kada taktilni sustav dobro radi, djeca se osjećaju sigurnima i dovoljno organiziranima u svojim tijelima da bi mogla pozitivno odgovoriti na sve ostale osjetne informacije s kojima se svakodnevno susreću.
 
Taktilna i teksturna igra na različite je načine pozitivna za djecu svih dobi; ona ih usmjerava na aktivno istraživanje, a kroz kombinaciju materijala potiče na inovativnost i poduzetnost, razvijanje mašte i rješavanje problema. Također, putem ovakve igre podržavamo stvaralačke mogućnosti koje dijete pokazuje istraživanjem i isprobavanjem novih (nepoznatih) materijala. Osim toga, teksturna igra potiče razvoj fine motorike, odnosno manipulativnu spretnost i okulomotornu koordinaciju, razvoj taktilne percepcije i diferencijacije te podupire koncentraciju. U konačnici, taktilna aktivnost je istovremeno umirujuća, perceptivna i poticajna, a u svakom slučaju jako zabavna.
 
Sudjelovanje je besplatno, a rok za prijave je petak, 9. lipnja u 17 sati na mail.  
Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 09.06.2017