Takva djela nigdje drugdje ne postoje | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Takva djela nigdje drugdje ne postoje

Rick Poynor, jedan od vodećih svjetskih kritičara dizajna, održat će predavanje o plakatima Borisa Bućana.

17.05.2016 , Zagreb - MSU, Dvorana Gorgona

Jedan od vodećih svjetskih kritičara dizajna održat će predavanje o plakatima Borisa Bućana, u sklopu izložbe Doručak u štampariji, u utorak, 17. svibnja, u 20 sati u dvorani Gorgona MSU-a.

Rick Poynor, ugledni britanski pisac, predavač i kustos prvi put se susreo s Bućanovim ranim plakatima prilikom svojeg prvog posjeta Zagrebu 2002. Taj prvi susret je, prema Poynoru "bio jedan od onih trenutaka otkrivenja koji dovode do prevrednovanja predodžbe o području koje se sve do tada činilo dobro proučenim". Kasnije će zapisati: "Tada nisam uopće bio upoznat s njegovim ranim radovima. Njihov minimalizam, konceptualizam i raznolikost pristupa iznenadili su me jer - ni u Europi ni u Americi u to doba - djela takvog tipa nisu se često mogla naći".

Poynor će na predavanju ponuditi pogled stručnjaka koji "izvana" gleda na razvoj Bućanovih ranih radova te će njegov opus smjestiti u širi međunarodni kontekst. Na predavanju će se također osvrnuti i na Bućanov zaokret u osamdesetima ka još širem poimanju plakata kao umjetničkog djela.

Rick Poynor renomirani je teoretičar i kritičar grafičkog dizajna. Osnivač je i dugogodišnji urednik Eye magazina, jednog od najuglednijih časopisa za grafički dizajn i vizualne komunikacije. Suosnivač je internetske stranice Design Observer, vodećeg internacionalnog foruma za diskusije o dizajnu. Kontinuirano objavljuje kolumne u Eye magazinu i u američkom magazinu Print. Poynorovi članci i eseji o dizajnu, medijima i vizualnoj kulturi objavljivani su u časopisima Blueprint, Icon, Frieze, Creative Review, Frieze, Domus, I.D., Metropolis, Harvard Design Magazine, Adbusters, Guardian, Financial Times i u mnogim drugim publikacijama. Objavio je, između ostalih, i sljedeće knjige: Obey the Giant: Life in the Image World (2001.), No More Rules: Graphic Design and Postmodernism (2003.), Communicate: Independent British Graphic Design Since the Sixties (2004.) i Jan van Toorn: Critical Practice (2008.). Posljednja u nizu monografija je Sergei Sviatchenko: Collages (2014.). Održava predavanja diljem Europe i SAD-a, Kine i Australije,  a kao gostujući profesor predavao je i na londonskom Royal College of Art.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 12.05.2016