Talijansko-hrvatski inovatori zvuka | kulturpunkt

Najave Koncert

<

Talijansko-hrvatski inovatori zvuka

Žedno uho u suradnji sa Zavodom za eksperimentalni zvuk ugostit će glazbeno-umjetnički kolektiv East Rodeo septet.

29.04.2014 , Zagreb - KSET

Izvan tokova mainstream glazbe i populističkih odgovora na umjetnost već dvanaest godina na relaciji Padova – Zagreb egzistira jedan od najkreativnjih bendova u ovom dijelu Europe - East Rodeo. Rođeni na granici Carstva između Istoka i Zapada, East Rodeo su ključari identiteta – kao četiri iskusna igrača brzo miješaju svoje karte, nadajući se da će pri okretanju pročitati nove boje i znakove u njima.

Nazubljene ritam sekcije, hipnotički i snažni ritmovi, električni i elektronski zvuk nalik Lynchove estetike, vokal između pjevanja i teatra – neki su od glavnih stupova koji drže glazbenu strukturu East Rodeo benda, koketirajući između kompozicije i strukture. Neobična mjerila balkanske tradicije skrivena su iza eterofonije i nestabilne poliritmije. Moć čistog rock zvuka natječe se s promjenljivom tendencijom za improvizacijom što čini svaki koncert jedinstvenim i neponovljim iskustvom. 

Bend je nastao 2002. godine u Padovi kad su braća Alen i Nenad Sinkauz zajedno s klavijaturistom Kole Laca komponirali glazbu za eksperimentalnu kazališnu trupu Tam teatromusica. Iste godine snimaju prvi album Kolo, a u sljedeće četiri godine nastupili su u mnogim kazalištima i klubovima diljem jugoistočne Europe dijeleći pozornicu s mnogim poznatim glazbenicima i umjetnicima svjetskog ranga. 

Godine 2007. umjesto Kole Laca bendu se pridružuje Alfonso Santimone (live electronics, keys, noise) i mladi bubnjar Federico Scettri - obojica glazbenika s velikim iskustvom u eksperimentalnoj, jazz i improviziranoj glazbi, unjevši u bend svježe ideje, čime su pozitivno promijenili zvuk East Rodea u potpuno neočekivanom smjeru. Novi kvartet 2008. godine snima album Dear Violence kojeg je miksao renomirani nezavisni talijanski producent Giulio Ragno Favero (ZU, Il Teatro degli Orrori). 

Ubrzo, 2010. godine, East Rodeo snima novi album Morning Cluster na kojem gostuju svjetski priznati glazbenici Marc Ribot, Greg Cohen i Warrem Ellis. U novoj avanturi započetoj 2013. godine na rezidenciji Muzičkog Salona Studentskog centra u Zagrebu, kvartet East Rodeo mutirao je u septet u kojem su svirala još tri vrsna glazbenika talijanske avant jazz & rock'n'roll scene. Kvartetu su se pridružili Bittolo Bon, Bigoni i Scardino koji surađuju godinama, dokazujući svoje vještine kroz respektivne bendove - Scardinovog Orange Rooma, Bigonievoh On Dog, kao i kroz zajednički projekt Crisco 3.

Na koncertu u klubu KSET, 29. svibnja, East Rodeo septet nastupit će u novom sastavu, a izvodit će repertoar albuma Morning Cluster u novim aranžmanima, obogaćenim novim improviziranim dionicama. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 45 kuna mogu se kupiti od 16. travnja u Dirty Old Shopu, Tratinjska 18 i Rockmarku, Berislavićeva 13. Na ulazu će koštati 60 kuna.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.04.2014