Tamo gdje još niste bili | kulturpunkt

Najave Koncert

<

Tamo gdje još niste bili

Žedno uho u Zagreb dovodi američkog kantautora Ryleyja Walkera i talijanski indie-rock trio Any Other.

05.02.2016 , Zagreb - Močvara
  • A
  • +
  • -

Ryley Walker je reinkarnacija istinskog američkog gitarista. Dolaskom u Chicago 2007. godine na fakultet, s nepunih 18 godina, započinje njegov glazbeni put u prvom bendu Heatdeath and Wyoming u kojem je svirao električnu gitaru. Ubrzo se bend razilazi, a Ryley se prebacuje na akustičnu gitaru i sve više učvršćuje svoje ime na nezavisnoj sceni svirajući u zadimljenim podrumskim klubovima. Iz svojeg već tada impresivnog glazbenog kataloga 2011. godine izdvaja desetak pjesmama za dva EP-a Evidence of Things Unseen i Of Deathly Premonitions. Nakon lakše biciklističke nezgode 2012. godine radi kvalitetnijeg i potpunijeg oporavka daje otkaz te se potpuno posvećuje sviranju gitare, nekad i po 12 sati na dan. Rezultat toga je vještina radi koje ga se već tada ravnopravno uspoređuje s instrumentalističkim virtuozima Williamom Tylerom, Steveom Gunnom i Danielom Bachmanom, uz razliku da u njegovim pjesmama nakon dugih zvučnih eskapada odjednom se pojavljuje srčani Ryleyev vokal.

Očaran britanskom folk scenom izdaje 2013. West Wind, a 2014. prvi studijski album All Kinds of You, ne skrivajući utjecaj Nicka Drakea, Berta Janscha i Vana Morrisona u svojim pjesmama. Početkom 2015. za Dead Oceans label izlazi drugi studijski album Primrose Green na kojem mu sviraju prekaljeni veterani čikaške post-rock i jazz scene, glazbenici koji redovito nastupaju s Peterom Brotzmannom, Joeom McPheem, Joshom Abramsom, Bonnie "Prince" Billyem. Uz Walkerovo maestralno prebiranje po žicama, zvuci violončela, vibrafona i viole, uz neizostavne bubnjeve, klavir i bas, daju Ryleyevoj jazz-folk amerikani specifičan trubadurski prizvuk. Album je kritika odlično prihvatila, Uncut mu je dao 9/10, The Guardian 4/5, Consequence Of Sound B+ i svi se slažu da od Nicka Drakea i Jeffa Buckleya nije bilo tako talentiranog gitarista i pjevača američkog folka koji svoju magiju najradije širi na mjestima gdje još do sada nikad nije bio.

Any Other je talijanski trojac osnovan 2014., predvođen gitaristicom i pjevačicom Adele Nigro koja će ovom prilikom samostalno nastupiti u Močvari. Njihov college indie rock zvuk na tragu je Modest Mousea, Built To Spilla i Waxahatchee, a Adelin vokal neodoljivo podsjeća na vokal Alanis Morrissette u počecima njene karijere.

Pjesme su vrlo energične, osjećajne i vesele, te već u jesen 2015. zaključuju da imaju dovoljno materijala i nakon samo dva dana snimanja u studiju zaključuju svoj prvi studijski album Silently. Quietly. Going Away, a tri mjeseca kasnije, u prosincu 2015., i prvi EP Sonnet #4.

Koncert će se održati u petak, 5. veljače. Ulaznice u pretprodaji stoje 35 kuna, na dan događanja na blagajni kluba 45 kuna. Ulaznice u pretprodaji potražite na sljedećim lokacijama: Dirty Old Shop, Tratinska 18; Rockmark, Berislavićeva 13.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 29.01.2016