&TD u rezidenciji: Budor & Čule | kulturpunkt

Najave Projekt

<

&TD u rezidenciji: Budor & Čule

Umjetničko-dizajnerski duo Dora Budor & Maja Čule od 4. do 20. lipnja radit će na razvoju svog novog projekta radnog naslova Skok.

04.06.2012 - 20.06.2012 , Zagreb - Kino Studentskog centra
  • A
  • +
  • -

Rezidencija Budor & Čule u Kinu SC održava se u sklopu projekta Apap – PerformingEurope u kojem navedeni duo sudjeluje kao predstavnik Studentskog centra – Kulture promjene. U sklopu projekta, Budor & Čule već su se predstavile u Berlinu i Salzburgu, a u listopadu ih očekuje premijera projekta Skok u Bergenu te nakon toga u Zagrebu i Berlinu. 

Skok se temelji na preuzimanju ritualnog elementa stage-divinga iz pop i rock kulture i translatiranja u kazališni prostor dajući mu novo značenje. Motivaciju su pronašle u masovnim okupljanjima i javnim prosvjedima, koji imaju specifičan socijalni karakter i mogućnost da se jedna ideja i osjećaj zajedništva translatira na veliku grupu ljudi između kojih ne postoji prethodna povezanost ili poznavanje. Zajedništvo, odgovornost te odnos pojedinca naspram grupe je tema ovog projekta, te ispitivanje granica međusobnog povjerenja.

Dora Budor + Maja Čule (1983, Zagreb ⁄ 1984, Rijeka) umjetničko - dizajnerski je duo koji djeluje zajedno osam godina. Obje su studirale na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu (magistar dizajna) te u rujnu 2009. nastavile školovanje na School of Visual Arts u New Yorku, program Designer as Author, gdje trenutno žive i rade. Njihov rad u Hrvatskoj bio je stalno prisutan na nezavisnoj i neprofitnoj kulturnoj sceni Zagreba s kojom nastavljaju suradnju i nakon odlaska u New York.

Izlagale su na brojnim grupnim izložbama i festivalima: Laserski samit, 2010. Beograd, Bienalle mladih umjetnika Europe i Mediterana 2009. Skoplje i 2008. Puglia; 7. Young Guns Award izložba, ADC Gallery, 2009. New York; Budapest Design week, 2009. Budimpešta; Magdalena festival, 2007-09, Maribor; , Zgraf 10, 2008. Zagreb, Projekt Susjedstvo, Galerija Miroslav Kraljević 2008 Zagreb, 14. Sarajevo Winter, 2007. Sarajevo...) kao i samostalno ("The Rise of the Creative Class", SecondRoom, 2010. Brisel; "2 Girls and an Installation", Hrvatsko dizajnersko društvo, 2009. Zagreb; „Substitutes for Present Sense“, PNEU Festival 2012., Salzburg.

Trenutno su najnagrađivanije mlađe predstavnice Hrvatske u području dizajna sa relevantnim međunarodnim nagradama kao što su najvažnije stručne američke nagrade New Visual Artist Award (30 najboljih mladih dizajnera na svijetu koje bira časopis Print) i Young Guns Award (50 najboljih mladih dizajnera koje bira Art Directors Gallery u New Yorku), te brojne druge nagrade sa europskog područja (Main Award i 2 Golden Bras, Magdalena festival kreativnih komunikacija; New Moment Award for Art in Advertising, New Moment Magazine; Zgraf Welcome, međunarodni festival grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf; Najbolji koncept, 0708, Hrvatsko dizajnersko društvo; 40. Zagrebački salon).

Prezentacija rezidencije i projekta Skok zakazana je za 18. lipnja u 19 sati u Kinu SC.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.06.2012

VEZANE VIJESTI

Bljesak i užitak

Razgovarao: Srđan Sandić
Dizajnerice Dora Budor i Maja Čule, trenutno se nalaze na školovanju u New Yorku. Govore nam o svojim dosadašnjim iskustvima Zagreba, ali i onima koje stječu u velikoj jabuci.