Teatar slikom i instalacijom | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Teatar slikom i instalacijom

Izložba Valentine Crnković prikazuje svu raznovrsnost i bogatstvo različitih medija, tehnika i materijala koji se koriste pri osmišljavanju scene i kostima u stvaranju kazališne predstave.

24.10.2016 - 07.11.2016 , Zagreb - Izložbeni salon Izidor Kršnjavi

Otvorenje izložbe Valentine Crnković najavljeno je za ponedjeljak, 24. listopada, u 19 sati, u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi. 

Izložba Teatar, scena i kostimi – slikom i instalacijom (Kazališna scenografija i kostimografija kroz slikarstvo i instalaciju) Valentine Crnković prikazuje svu raznovrsnost i bogatstvo različitih medija, tehnika i materijala koji se koriste pri osmišljavanju scene i kostima u stvaranju kazališne predstave. Ova zagrebačka akademska slikarica svoju uspješnu karijeru scenografkinje i kostimografkinje izgradila je u njemačkim renomiranim kazališnim kućama, gdje je i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Düsseldorfu.            

Na izložbi su prezentirane makete scenografija i skice kostima iz  nekoliko odabranih predstava izvedenih u periodu od 2011. do 2016. godine: Wilhelm Tell (Friedrich Schiller, Staatstheater Nürnberg, 2016.), Gospodin Puntila i njegov sluga Matti (Bertolt Brecht, Theater Kiel, 2014.), Candide ili optimizam (Voltaire, Gavella, Zagreb, 2013.), Afrikanka (Giacomo Meyerbeer, Theater Konstanz, Bodensee,  2012.) i Zimsko putovanje (Elfriede Jelinek, Staatstheater Münster, 2011.).

Svaki od navedenih radova predstavljen je jednom maketom, koja je popraćena elementima koji su na sceni bili dio scenografije. Premještajući scenografske elemente s kazališne scene u novi kontekst, tj. u prostor galerije, oni postaju prostorne instalacije. Posjetitelji mogu intervenirati u neke od njih kako bi što prisnije doživjeli njihovu poruku. Također je u svaku instalaciju uklopljena foto-dokumentacija s predstave kao popratni komparativni materijal. Time bi se omogućio uvid u dio procesa rada od nastanka idejnog rješenja u maketi do gotove scenografije u kazalištu,,koja je oživljena glumcima i ostalim kazališnim medijima. 

Valentina Crnković rođena je 1978. u Zagrebu. Po završetku Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu studira slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u klasi profesora Đure Sedera i profesora Zlatka Kesera, kod kojeg diplomira. Godine 2000. upisuje se na Likovnu Akademiju u Düsseldorfu, Odsjek slikarstva, u klasi prof. Siegfrieda Anzingera. Od 2002. studira kazališnu scenografiju u klasi prof. Karla Kneidla, kod kojega diplomira i magistrira 2006. Od 2006. do 2008. asistentica je za scenografiju i kostimografiju u Staadttheater Kassel. Od 2008. radi kao samostalna scenografkinja i kostimografkinja u Staadttheater Kassel, Staadttheater Nürnberg, Stadttheater Münster, Stadttheater Kiel, Stadttheater Konstanz, Stadttheater Ingolstadt. Surađuje i s Gradskim dramskim kazalištem Gavella i Satiričkim kazalištem Kerempuh u Zagrebu. Radila je s poznatim scenografima i kostimografima, uključujući Karla Kneidla, Franza Lehra, Hermanna Feuchtera, te redateljima Alfredom Kirchnerom, Peterom Zadekom, Wernerom Schroetherom, Volkerom Schmalöerom, Krešimirom Dolenčićem. Na Festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani dobiva nagradu za scenografiju za predstavu Čudo u Poskokovoj Dagi Satiričkog kazališta Kerempuh. Na 13. međunarodnom susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Assitej nagrađena je za scenografiju i kostimografiju predstave Skitnička bajka kazališta Knap. Godine 2012. nominirana je u Theater heute za scenografiju predstave Mizantrop kazališta Staatstheater Nürnberg.

Izložba ostaje otvorena do 7. studenog.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 24.10.2016