Teatar.hr ponovno u pogonu! | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Teatar.hr ponovno u pogonu!

Portal Teatar.hr na nagovor publike i struke ponovno je započeo s radom. Ovaj put – uz pretplatu na dio sadržaja.

  • A
  • +
  • -

Portal Teatar.hr u veljači ove godine prestao je s radom jer, kako ističe nakladnik, "nakon višegodišnjih golemih ulaganja izdavača, na javnim natječajima u kulturi nije uspio dobiti dostatna sredstava za rad". Gašenje portala pratila je peticija koju je potpisalo više od 1500 uglednih kazalištaraca i čitatelja. 

"U osam mjeseci, koliko nismo objavljivali vijesti, primili smo ogroman broj pisama u kojima su čitatelji tražili da ponovno pokrenemo portal, nudeći nam volontersku, infrastrukturnu i financijsku pomoć. Istovremeno, nakon punih deset godina borbe za financiranje shvatili smo da je u društvu kakvo je naše, model ovisnosti o subvencijama bilo državne bilo lokalne samouprave neodrživ za portal koji se prvenstveno bavi kritiziranjem kulturnih politika, a ne umjetnika. Radije ćemo biti ovisni o – čitateljima" stoji u priopčenju osnivačice i urednice portala, Nore Krstulović.

Stoga je od 20. studenog Teatar.hr pokrenuo projekt naplate dijela on-line sadržaja, za kakvim su (i ne samo u Hrvatskoj) posegnuli tek izdavači koji svoje poslovanje temelje na tiskanim izdanjima. Naime, naplata on-line sadržaja jedna je od najkontroveznijih stavki poslovanja na internetu danas, a toga su svjesni i u redakciji Teatra.hr, no vjeruju da su čitatelji voljni platiti tekstove koji ih zanimaju. Veliki dio Teatra.hr bit će, kao i dosad, posve besplatan dok će se tzv. premium sadržaj naplaćivati jednu kunu dnevno. Ono što model Teatra.hr, međutim, čini posebnim, jest mogućnost da čitatelji svakodnevnom interakcijom na stranicama portala ostvare bodove koje mogu zamijeniti za pretplatu.

Uz to, portal je i u potpunosti redizajniran, a donosi i niz novih rubrika i usluga korisnih i publici i kazališnim profesionalcima, između ostalog podatkovnu bazu osoba, autora, skladatelja, redatelja, dirigenata, scenografa, kostimografa, izvođača, ali i inspicijenata, šaptača, zborovođa i korepetitora. Baza je pretraživa po raznim kriterijima, svakodnevno se nadopunjuje, a za neke osobe već donosi biografije, te popis s njima povezanih izvedbenih i filmskih produkcija. Tu je i rubrika Na današnji dan s informacijama o rođenjima, smrtima i ključnim događajima iz svjetske kazališne povijesti te zbirka citata dramske književnosti.

Izvor: Teatar.hr 
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 21.11.2011