Tehnologija i umjetnost u digitalnom dobu | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Tehnologija i umjetnost u digitalnom dobu

Beogradski festival Resonate svake godine pruža uvid u aktualno stanje na području glazbe, vizualnih umjetnosti i digitalne kulture.

Piše: Ivna Franić
  • A
  • +
  • -

Ove se godine Resonate održava od 13. do 18. travnja, a tijekom tih šest dana odabrani predavači, umjetnici i glazbeni izvođači predstavit će publici neke od najzanimljivijih svjetskih primjera suvremenih kreativnih industrija te nastojati generirati diskusiju o položaju tehnologije u svijetu kulture i umjetnosti. Festival se sastoji od konferencijskog i koncertnog programa te uključuje radionice, predavanja, diskusije, projekcije i glazbene nastupe. 

U sklopu glazbenog programa festivala gostuju predstavnik nove generacije kontroverznih "hyper-pop" izvođača Sophie, jedan od najvažnijih producenata eksperimentalnog ambient techna danas Andy Stott, hvaljeni eksperimentalni skladatelj Ben Frost, producent/ica avangardnog techna Rrose, kultni eksperimentalni glazbenici kao što su Bob Ostertag i Lichens, producentica i dizajnerica zvuka Emika, te mnogi drugi. Nekolicina njih će također održati predavanja i radionice u sklopu konferencijskog programa festivala.

Neka od najistaknutijih imena predvača i voditelja radionica svakako su multimedijalni umjetnik Thomas Köner, kritičarka dizajna i znanosti Nelly Ben Hayoun, umjetnica i programerka Lauren McCarthy, londonski duo poznat po radu na razmeđi dizajna i tehnologije FIELD, konceptualni umjetnik koji se bavi internetskom kulturom Kim Asendorf, glazbenik i interdisciplinarni istraživač digitalne kulture Alex McLean, stručnjakinja za softver i umjetnica Micah Elizabeth Scott, haker Zachary Lieberman i drugi. 

Diskusije i predavanja bavit će se brojnim temama od ispreplitanja tehnologije i umjetnosti do potencijala tehnologije u manipulaciji i medijaciji društvenih interakcija te pitanja identiteta u digitalnom dobu.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 31.03.2015