Tekstovi uz dlaku | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Tekstovi uz dlaku

Radionica Motor mijene, program čitanja političkih dramskih tekstova i romana, otvara novu sezonu.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Jens Schott Knudsen

"Ne čitamo tekstove kao nositelje estetskih vrijednosti, kao artefakte koji lebde u zrakopraznom prostoru. Ne čitamo neutralne tekstove niti tekstove koji zadovoljavaju isključivo privatne ukuse. Čitamo političku književnost, koja se ne libi priznati da je politička. Tekstove koji idu uz dlaku. Tekstove koji su igrali ulogu u obrazovanju i samoobrazovanju učenika, studenata, radnika, masa", najava je nove, druge sezone književno-političke radionice Motor mijene/Motor des Wandels.

Program organizira udruga za neformalno obrazovanje i kritičku emancipaciju Blaberon u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien. Radionice se održavaju na hrvatskom jeziku, a voditeljica je Ivana Perica

Program čitanja političkih dramskih tekstova i romana pokrenut je s ciljem rasprave o književnosti sa stajališta njezine političnosti. Prošlogodišnji je ciklus uključio djela Bertolta Brechta, Heinera Müllera, Anne Seghers, Tille Durieux, Hansa Magnusa Enzensbergera, Uwea Timma i Juli Zeh. Na sastancima se raspravlja o načinu na koji književni tekst pohranjuje sjećanje na minule ustanke, revolucije i, lukácsevski rečeno, momente "postajanja čovjekom" kroz politički čin, ali i o moći teksta da potpomogne ili zavede na politiku otpora, poetiku nesuglasnosti. Motor mijene svoj lektirni slijed duguje činjenici da se utopija i vjera u napredak, nakon avangardi, u postmoderni ograničila na science fiction ili se pak koncentrirala na negativni modus distopije i negativne utopije.

Novi ciklus književno-političkih radionica bit će otvoren 24. rujna u 18.30 sati Brechtovim komadom Čovjek je čovjek (1926). Detaljne informacije (termini, popis naslova) dostupne su na Facebook stranici radionice, a kopije književnog djela, kao i uvijek do sada, možete podići u knjižnici Goethe-Instituta ili downloadati putem eventa koji bude otvoren za svaku radionicu. 

Podsjećamo i na zbornik Političko↔Pedagoško: Janusova lica pedagogije (2013) u izdanju udruge Blaberon koji tekstovima Alena Sućeske, Ane Tomčić, Gorana Pavlića, Ivane Perice, Hrvoja Tuteka, Marije Ott Franolić, Nataše Govedić i Henryja Girouxa nastoji podcrtati važnost integralnog pristupa i pedagoškim i političkim odnosima te ukazati na odsutnost nevinosti prakse: "Svi uključeni u pedagoški odnos ne smiju se odreći vlastite političke odgovornosti, kao što se ni politički aktivisti ne smiju oglušiti na zahtjeve progresivne, kritičke pedagogije". Zbornik možete besplatno preuzeti ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 15.09.2015

VEZANE VIJESTI

Duboko u društvu i otporu

Književno-politička radionica Motor mijene ovaj put raspravlja o pseudodokumentarnom romanu Hammerstein ili Svojeglavost H.M. Enzensbergera.

Mijenjati društvo znači mijenjati pedagogiju

Zbornik udruge Blaberon nastoji podcrtati važnost integralnog pristupa pedagoškim i političkim odnosima i time ukazati na odsutnost nevinosti prakse.

Trideset godina poslije

Na posljednjoj ovosezonskoj književno-političkoj radionici Motor mijene čita se roman Uwea Timma Crveno.