Teme identiteta i uloge pojedinca | kulturpunkt

Najave Festival

<

Teme identiteta i uloge pojedinca

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj te jedan od najstarijih u Europi, 34. Tjedan suvremenog plesa, predstavlja nova imena i nova ostvarenja već poznatih umjetnika.

27.05.2017 - 04.06.2017 , Zagreb - Više lokacija

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj, te jedan od najstarijih u Europi, 34. Tjedan suvremenog plesa, održava se od 27. svibnja do 4. lipnja. Središnja lokacija festivala bit će Teatar &TD, dok se ulaznice već nalaze u prodaji u prostoru KIC-a, Preradovićeva 5, za sva ovogodišnja festivalska događanja. Ostale lokacije na kojima se odvija festivalski program su Histrionski dom, Kino Grič, Muzej suvremene umjetnosti, DK Gavella, Kulturno informativni centar te Studentski centar. 

Ovogodišnji festival upućuje na neka nova imena, kao i na nova ostvarenja umjetnika s kojima smo se imali prilike upoznati. Iako je, već tradicionalno, samo programiranje festivala eklektično te upućuje na različite plesne stilove, tematski se autori okupljaju oko teme identiteta i uloge pojedinca u društvu, naročito oko pozicije mladih i njihove uloge unutar šireg europskog konteksta u odnosu na aktualnosti kojima svjedočimo proteklih godina, a na koje ni mi u Hrvatskoj nismo imuni. 

Ove godine, nastavljajući suradnju sa SIDance Festivalom iz Južne Koreje, po prvi put će biti predstavljeni korejski plesni umjetnici i to povodom 25 godina gospodarske i kulturne suradnje. Južna Koreja predstavlja velesilu u plesnoj produkciji te u školovanju suvremenih plesnih umjetnika, nadovezujući se na tradiciju američkog suvremenog plesa uz snažni suodnos s tradicijom. Festival SIDance u Seoulu u nekoliko je navrata ugostio hrvatske plesne produkcije. Poseban pogled je i na noviju španjolsku plesnu scenu kroz prezentaciju tri produkcije, gdje će se naći i poveznica s Hrvatskom. Tjedan suvremenog plesa ove godine bilježi i vrijedno priznanje Europske Federacije Festivala (EFFE- European Festivals For Europe ) kojim ova uvažena asocijacija europskih festivala, pod patronatom Europske komisije, odaje priznanje dugogodišnjem zalaganju Hrvatskog instituta za pokret i ples (HIPP) za razvoj suvremenog plesa i festivalski doprinos europskom kulturnom nasljeđu.

Festival će započeti dvjema premijerama, Djevojke u ljetnim haljinama volim Studija za suvremeni ples u koreografiji Petre Hrašćanec i dramaturgiji Saše Božića te hrvatskom premijerom predstave slovenskog barda suvremenog plesa, koji ove godine slavi 30 godina rada i koji je u Hrvatskoj ostvario niz zapaženih suradnji, Matjaža Fariča i njegova Red-Traila. Od hrvatskih premijera tu je i Horror Vacui u produkciji Kik Melonea

Festivalsku, hrvatsku premijeru ima i novi projekt Jasne Layes Vinovrški Lady Justice, netom nakon njene pariške premijere. Lady Justice rezultat je dugogodišnje suradnje HIPP-a s koreografkinjom, koja je kulminirala kroz uspješnu i međunarodno afirmiranu produkciju Staying Alive, nastalu u okviru međunarodnog projekta Migrant Bodies. 

Festival i producentska organizacija Hrvatski institut za pokret i ples tradicionalno i već tri desetljeća, sustavno senzibilizira širu javnost da kreativno bavljenje plesom nije uvjetovano tjelesnom datošću, te podupiremo umjetničku praksu koja u suvremenu plesnu praksu uključuje i osobe s invaliditetom. Stoga će biti reprizirana predstava Nukleon u izvedbi IMRC kolektiva (Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta) u koreografiji Aleksandre Janeve Imfeld. Također, po prvi put bit će predstavljena i plesna skupina SPINN iz Švedske, ujedno i EU projekt Moving Beyond Inclusion.

Predstava OOOOOOOO talijansko-nizozemskog koreografa Giulia D'Anna inspiraciju nalazi u zagrebačkom Muzeju prekinutih veza, u vrijeme njegova boravka u Zagrebu u okviru međunarodnog Europskog projekta Choreodrome, čiji su partneri HIPP bili u vrijeme aktivnog vođenja programacije Zagrebačkog plesnog centra. Ova nagrađivana predstava, koja već neko vrijeme uspješno obilazi europske pozornice, strukturirana je poput plesnog mjuzikla te na duhovit način progovara o identitetu i položaju mladih u Europi, bez granica, danas i u iščekivanju vremena koje dolazi. 

One koji prate festival, razveselit će ponovno gostovanje nezaboravnog, duhovitog austrijskog dueta Luke Biaoa i Dominika Grünbühela s predstavom Ohne nix, koja je 2016. odabrana od najveće europske plesne mreže (Aerowaves) među 20 najboljih predstava novije generacije europskih autora (uz predstavu Staying Alive Jasne Layes Vinovrški). 

Kroz partnerstvo s Dokukinom KIC organizirano je zagrijavanje za 34. TSP, a novi projekt suradnje je i Ples i moj grad s plesnim organizacijama izvan Zagreba, koji pojedine gradove predstavlja kroz kraće plesne radove te time pridonosi umrežavanju umjetnika i daljnjem jačanju regionalnih centara. Projekt je osmišljen u suradnji s umjetnicima Žakom Valentom i Aleksandrom Mišić

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 25.05.2017