Teološke vrline kao oblik političke imaginacije | kulturpunkt

<

Teološke vrline kao oblik političke imaginacije

Zamišljanje boljeg svijeta koje postaje djelovanje ka stvaranju poštenijeg društva, bila je glavna tema kružoka s Borisom Gunjevićem.

Piše: Petra Novak
  • A
  • +
  • -

Posljednjeg dana Zelene Akademije, Boris Gunjević, zagrebački teolog i luteranski svećenik, održao je predavanje pod naslovom Teološke vrline – alati imaginacije. Budući da su svi posjetioci predavanja razumjeli hrvatski, Gunjević je  odustao od ekskatedralnog pristupa i svoje predavanje reorganizirao u kružok.

Ukratko predstavivši koordinatni sustav svog izlaganja, teolog je razgovor započeo analizom kraćeg teksta Waltera Benjamina pod nazivom Kapitalizam kao religija. Posluživši se Benjaminom i njegovom definicijom kapitalizma, Gunjević je uveo svoju tezu koju je branio do kraja predavanja: kapitalizam je kršćanska hereza, a religija i vjerovanje imaju dovoljno kapaciteta da odbace kapitalizam.

Slijedeći tezu, Gunjević je pozvao na promišljanje teoloških vrlina kao mogući oblik političke imaginacije. Pozivajući se na filozofe i filozofske probleme od antike do danas, teolog je sudionicima kružoka pokušao dokazati da su osnovne kršćanske vrline kao što su vjera, nada i milosrđe prevedive u uvjerenje, izvjesnost i ljubav te da su one osnovne smjernice aktivizma.

Diskusija se koncentrirala oko pitanja operacionalizacije Gunjevićeve teze, ponajprije oko problema praktičnog aktivizma, krize religijske imaginacije i pitanja europocentričnosti. Gunjević je entuzijastično pozdravljao komentare sudionika rasprave, podsjećajući da svaka misao uvijek mora biti podložna kritici te da usuditi se misliti i vidjeti vrlinu znači biti na putu ka izlasku iz krize političke imaginacije.

Foto: Mirela Šavrljuga

Objavio/la admin [at] kulturpunkt.hr 30.08.2011