Teret zločina | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Teret zločina

Dokumentarni film Srbenka Nebojše Slijepčevića prati pripremu kazališne predstave Olivera Frljića o slučaju ubojstva Aleksandre Zec.

03.10.2018 , Zabok - Zelena dvorana
  • A
  • +
  • -

U srijedu, 3. listopada u 20 sati u zabočkoj Zelenoj dvorani prikazuje se dokumentarni film Srbenka Nebojše Slijepčevića o pripremanju kazališne predstave Olivera Frljića o slučaju ubojstva Aleksandre Zec.

U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Četvrt stoljeća kasnije redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja kazališnu predstavu o tom slučaju. Kazališne probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio.

Film je nagrađen na festivalima u Sarajevu i Cannesu te nominiran za najbolji europski dokumentarac godine, a dobitnik je i Doc Alliance Selection nagrade.

Nebojša Slijepčević rodio se u Zagrebu, u ljeto 1973. Tridesetak godina kasnije stekao je diplomu filmskog redatelja na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Režirao je brojne televizijske dokumentarce poput nagrađene epizodu serijala City Folk, nastale u produkciji Europske radiodifuzijske unije. Jedan je od autora dokumentarnog serijala Direkt. Kao kreativni producent surađivao je na serijalu Romi u Evropi, koprodukciji desetak evropskih zemalja. Autor je i crtanog filma Pas/zec, kratkog igranog filma Šamar koji je dio omnibusa Zagrebačke priče i dugometražnog dokumentarca Gangster te voli.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 03.10.2018