Teror i radost | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Teror i radost

U okviru pratećeg programa beogradskog filmskog festivala FEST, predstavljena je prva monografija o životu i djelu Dušana Makavejeva.

  • A
  • +
  • -

Dušan Makavejev, kultni redatelj i jedan od glavnih protagonista jugoslavenskog crnog vala, 26. veljače je na beogradskom filmskom festivalu FEST predstavio knjigu Teror i radost australske filmologinje i publicistkinje Lorraine Mortimer. Ova publikacija u potpunosti je posvećena Makavejevom životu i djelu, koje predstavlja kroz opširne studije njegovih osam najpoznatijih filmova. 

Autorica Lorraine Mortimer temi je pristupila iz pozicije kulturalnih studija, kontekstualizirajući pritom filmski opus slavnog disidenta u promjenjivi politički krajolik ovih prostora. Kako je istaknuto na predstavljanju, knjiga je namijenjena generacijama koje nisu imale priliku gledati Makavejeve filmove u vrijeme njihovog nastanka. Također, na prezentaciji je spomenut i mogući novi projekt beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti i Jugoslavenske kinoteke naslova Mak fest. Kako je istaknula profesorica Milena Dragičević Šešić, jedna od govornika na predstavljanju, ovaj putujući regionalni festival Makavejevih filmova bi "otvorio mladima neke nove horizonte i prostore slobode, s obzirom da više nema ideoloških ograda, ali skučenost dolazi iz pravca ekonomije, kreativnih industrija, zakona tržišta". 

Glavni govornik na predstavljanju bio je sam Makavejev koji je zaključio: "Filmovi su zabava za svakoga. U bioskopu smo svi isti. Postojbina filma je najjeftinija zabava. Nekada ste za pet centi mogli da uđete u bioskop u Njujorku. Samo da se ogrejete... Voleo bih da, kada govorimo o filmu, ne zaboravimo i tu vulgarnu stranu života".

Izvatke na engleskom jeziku knjige Lorraine Mortimer možete pročitati ovdje

Izvor: Seecult
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 29.02.2012