Test za čovječnost | kulturpunkt

Test za čovječnost

Preko 350 umjetnika u otvorenom pismu pozvalo je međunarodnu zajednicu na hitno djelovanje kako bi se spriječile katastrofalne posljedice širenja koronavirusa u Pojasu Gaze.

Pripremila: Ivana Pejić

FOTO: Marius Arnesen / Flickr

  • A
  • +
  • -

Likovni umjetnici, filmaši, glazbenici i pisci iz čitavog svijeta u otvorenom pismu upućenom svjetskim vladama pozivaju na okončanje izraelske opsade Gaze, koja se u okolnostima zdravstvene ugroze kakvu nosi epidemija virusa Covid-19 može pretvoriti u katastrofu nesagledivih razmjera.

U priopćenju objavljenom 13. svibnja, na drugu godišnjicu ubojstva 60 palestinskih civila koji su prosvjedovali na Velikom maršu za povratak, Naomi KleinChina MiévilleCeline Condorelli, Julie ChristieRoger Waters, Ken Loach i brojni drugi potpisnici upozoravaju na činjenicu da se u ovom trenutku dva milijuna stanovnika Gaze, uglavnom izbjeglica, suočava s opasnošću zaraze u "najvećem svjetskom zatvoru na otvorenom". 

Palestinci u Gazi dobro poznaju život pod blokadom – restrikcije kretanja, odvojenost od obitelji, zabrane odlaska na posao, ograničen ili nikakav pristup zdravstvenim uslugama. Još 2015., u vremenu kada globalna pandemija nikom nije bila ni u primisli, u izvještaju Ujedinjenih naroda procijenjeno je da će Pojas Gaze do 2020. godine postati mjesto na kojemu neće biti moguće živjeti.

U tom trenutku zbrajala se šteta triju izraelskih vojnih operacija praćenih dugogodišnjom ekonomskom blokadom, koje su sinergijskim djelovanjem narušile ionako fragilnu infrastrukturu i onemogućile značajniju obnovu i gospodarski oporavak. Broj ranjenih u sukobima s izraelskim sigurnosnim snagama godinama kontinuirano raste, što je zdravstveni sustav i prije aktualne krize dovelo na izmak snaga.

"Stoga su izvješća o prvim slučajevima koronavirusa u gusto naseljenoj Gazi duboko uznemirujuća", navodi se u otvorenom pismu te podcrtava stav znanstvenika kako su epidemije poput ove "nesrazmjerno nasilne prema populaciji opterećenoj siromaštvom, vojnom okupacijom, diskriminacijom i institucionaliziranim ugnjetavanjem".

Prema podacima Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), u Gazi je trenutno 20 potvrđenih slučajeva zaraze Covidom-19, no tako nizak službeni broj zaraženih izgledno je tek posljedica izostanka testiranja – glasnogovornik Ministarstva zdravlja Gaze u travnju je za Reuters izjavio kako su vlasti prestale s testiranjem nakon što su testovi za koronavirus "potpuno nestali". 

Izraelska blokada onemogućuje normalan protok medicinske opreme, osoblja i osnovne humanitarne pomoći, ističe i Amnesty International u svom zahtjevu da se Izraelu nametne vojni embargo sve dok krši obveze koje nalaže međunarodno pravo, kojem potpisani umjetnici i umjetnice otvorenog pisma izražavaju podršku. "Ovo je test za savjest čovječanstva", tvrde i traže hitno djelovanje međunarodne zajednice kako bi se zaustavila patnja i spriječile potencijalno katastrofalne posljedice zdravstvene i humanitarne krize. 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 20.05.2020

VEZANE VIJESTI

Zaigrani odgovori na nasilje okupacije

Piše: Lujo Parežanin

Predavanjem S minimalnom silom palestinska spisateljica Adania Shibli ponudila je vrijedan uvid u suvremenu palestinsku umjetnost iz perspektive taktika igre i lukavštine.

Trajno stanje privremenosti

Piše: Ivana Pejić
Uobičajenu percepciju izbjegličkog kampa kao hitne mjere, kratkotrajnog tranzitnog mjesta zamjenjuje slika naselja u kojima se granica kampa i urbane zone sve više zamagljuje.

Nepodnošljiva lakoća zločina

Napisao i razgovarao: Šefik Tatlić
Politički dokumentarist Eyal Sivan, ovogodišnji gost HRFF-a, govori o žrtvi, motivima činjenja zla i njegovim uzrocima.