Test zrelosti grada i nezavisne scene | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Test zrelosti grada i nezavisne scene

Prostor kluba Palach, nakon isteka postojećeg zakupa, bit će dan na upravljanje Studentskom kulturnom centru i njihovim partnerima s nezavisne kulturne scene.

  • A
  • +
  • -

Nakon formalnog osnivanja Studentskog kulturnog centra (SKC), u ožujku ove godine bit će raspisan natječaj za izbor partnera s nezavisne kulturne scene čime će toj velikoj, ali raspršenoj sceni biti dana prilika za jačanje njihovih programskih i upravljačkih kapaciteta. Prostor Palacha, u vlasništvu Grada Rijeke, namijenjen za kulturnu djelatnost, bit će dodijeljen bez naknade, a sredstva od najma ugostiteljskog dijela ulagat će se izravno u kulturnu djelatnost. Novi model upravljanja Palachom rezultat je zaključaka proizašlih iz projekta USSUD (Unapređenje Studentskog Standarda u Domeni Kulture), odnosno suradnje Grada i Sveučilišta. Ovaj je projekt potvrdio potrebu osnivanja SKC-a, u čijoj će upravi biti dva predstavnika Grada Rijeke, dva predstavnika Sveučilišta i jedan predstavnik Studentskog zbora.

''Palach u potpunosti mijenja ekonomski i upravnički model financiranja, a to se odnosi i na dva kata Filodrammaticae. Uz 2000 četvornih metara tih prostora i onaj na Sveučilištu bit će centar studentske i nezavisne kulture, sa svim partnerima koji će se u to uključiti sljedeće dvije godine", objasnio je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar na konferenciji za medije u Palachu, na kojoj su novi model upravljanja ovim klubom predstavili i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin te prorektorica za nastavu i studentska pitanja Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija. Ivan Šarar ovakav model smatra testom zrelosti gradske uprave, ali nezavisne scene. ''Bit je u tome da se ni nezavisna, niti studentska kultura trenutačno ne mogu razvijati računajući samo na sredstva Grada. Praksa pokazuje da gradovi poput Zaboka, Zadra ili Dubrovnika s nacionalne razine povlače sredstva, dok u Rijeci to nitko ne čini''.

Prostori Palacha i Filodramaticae, zajedno sa Studentskim kulturnim centrom koji će biti sastavnica Sveučilišta, tražit će partnera, a to će pak moći biti samo ozbiljna platforma s nezavisne riječke scene ili izvan nje, jer će zahtjevi za održavanje glazbene, scenske, novonakladničke i novomedijske djelatnosti biti nemogući za bilo kojeg samostalnog partnera. S druge pak strane, napušta se sustav komercijalnog najma u modalitetu u kojem je velika većina režijskih troškova plaćena od strane vlasnika prostora. Ni Sveučilište niti Studentski kulturni centar neće upravljati Palachom, nego će to činiti predstavnici nezavisne scene s kojima će zajednički biti osmišljeni načini korištenja tog prostora u smislu očuvanje vrijednosti i tradicije koju je Palach stekao kroz desetljeća.

Izvor: rijeka.hr

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.02.2013