Testiranje granica grafičkog medija | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Testiranje granica grafičkog medija

Izložba 2/3 (dvije od tri), grafike Maje Rožman, prva je njezina samostalna izložba u Institutu za suvremenu umjetnost.

22.09.2016 - 07.10.2016 , Zagreb - Institut za suvremenu umjetnost

Izložba 2/3, grafike Maje Rožman otvara se u četvrtak, 22. rujna u 20 sati, a razgovor s umjetnicom održat će se u srijedu, 28. rujna u 19 sati.

Izložba 2/3 (dvije od tri), grafike Maje Rožman, prva je njezina samostalna izložba u Institutu za suvremenu umjetnost, i uopće prva zajednička suradnja nakon 2005., kada je Rožman još kao studentica bila finalist Nagrade Radoslav Putar.

U središtu njezinog interesa su važnost procesa stvaranja, te percepcija i recepcija umjetničkih djela. U radu se koristi raznim medijima, crtežom, fotografijom, videom i zvukom, koji su često nadogradnja akcijama i drugim njezinim nastupima uživo.

Na izložbi 2/3, grafike -  izloženim radovima preispituje tradicionalne grafičke konvencije i testira granice grafičkog medija. Autorica predlaže radove koji funkcioniraju na širem području od onog koje se uobičajeno povezuje sa grafikom, te istražuje mogućnost da se idejni potencijal grafike realizira u kontekstu suvremene umjetnosti.

"Stav kritike, a često i samih umjetnika, prema grafici jest da je ona zanemareni medij. Primjerice, nedavno je umjetnik i teoretičar Paul Coldwell ustvrdio da je uloga otiska i grafike u kontekstu suvremene umjetničke prakse sve važnija, ali često podcijenjena.

Za to je djelomično zaslužna i činjenica da u kontekstu suvremene umjetnosti i novih tehnologija u cjelini nije došlo do ozbiljnog promišljanja statusa grafike.

Ipak, pojedini autori preispituju njezine postojeće modele i ograničenja, s ciljem utvrđivanja novih paradigmi odnosno utvrđivanja jedinstvenih obilježja grafike na novi, drugačiji način. Posljedično, oni oživljavaju područje grafike, a njihova se grafička praksa pomiče izvan granica općeprihvaćene grafičke umjetnosti", piše Rožman.

Maja Rožman (1981., Zagreb) diplomirala je 2006. godine na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Studijski se usavršavala na Akademijama u Krakowu (Poljska), Budimpešti (Mađarska) i Salzburgu (Austrija) te sudjelovala na rezidencijalnim programima u Nizozemskoj, Turskoj, Austriji, Sloveniji, Francuskoj i Italiji. Od 2004. godine se kontinuirano pojavljuje na likovnoj sceni te sudjeluje na brojnim samostalnim i skupnim izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu ("T-HTnagrada@msu.hr", MSU, Zagreb (HR); “The City and Me”, Atelierhaus Salzamt, Linz (AT); "The memory in your pocket", Museo d’Arte Contemporanea di Villa Croce, Genoa (IT); "03/2012", Art Point Gallery, Beč (AT); "Essl Art Award", ESSL Museum, Klosterneuburg (AT); "Halfway", PM Gallery, Zagreb (HR); "10m2 collection", Art Centre OUI, Grenoble (FR)...). Dobitnica je više nagrada i priznanja za svoj rad, od kojih se ističu međunarodne nagrade Essl Award i VIG Special Invitation iz2011. godine te nagrada HDLU-a na 6. hrvatskom trijenalu grafike iz 2012. Živi u Zagrebu, gdje i radi kao asistentica na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti.

Izložba je otvorena do 7. listopada.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 19.09.2016