Think outside the cocks | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Think outside the cocks

Peti, jubilarni BeFem festival ove godine donosi raznovrstan kulturno-aktivistički program te nekoliko važnih tribina.

  • A
  • +
  • -

BeFem, festival feminističke kulture i akcije, za cilj ima kako promociju ideja i politika feminizma, tako i animiranje mladih djevojka i žena za uključivanje u rad scene i davanje doprinosa u re/konstrukciji stvarnosti. Ove će se godine održati tijekom vikenda, 7. i 8. prosinca, u beogradskom Kulturnom centru Grad.

Festival nastaje 2009. godine kao potvrda kontinuiteta feminističkoga djelovanja na ovim prostorima, istovremeno otvarajući nove prostore za akciju putem dijaloga i inicijativa feminista i feministkinja različitih povijesti, a ove godine donosi raznovrstan kulturno-aktivistički, filmski i glazbeni program te nekoliko važnih tribina.

U subotu, 7. prosinca, u 13 sati bit će otvoren peti, jubilarni BeFem i to otvorenim razgovorom o klitoralnom seksu te radionicom Sandre Dahlén. Shadé Jalali, istraživačica i stručnjakinja po pitanju ravnopravnosti, pričat će o švedskom zakonu koji regulira odsustvo s posla zbog roditeljskih obveza, i uništit će neke stereotipe o "rodno ravnopravnoj Švedskoj". 

O muzičkom, socijalnom i kulturnom fenomenu turbo folka, feminizmu i turbo folku, kao i mogućim queer čitanjima govorit će Olga Dimitrijević, Ivana Kronja, Milica Tomić i Dušan Maljković. Također, zajedno sa Sandrom Mandić analizirat će se zašto su žene slabo zastupljene u medijima i što su (još) ženske teme u medijskom i javnom diskursu.

Za prvi dan najavljene su izložbe Bojane Minović, živa svirka Gunilla Baby, performans Pacification Wanda & Nova deViator te nastup DJ kolektiva Female’s’Cream iz Ljubljane. Drugoga dana festivala, ALTEROAsocijacija za lični trening, edukaciju, razvoj i osnaživanje, upriličit će forum teatar na temu obiteljskog nasilja i rodnih uloga u patrijarhatu.

Na tribini pod nazivom Think outside the cocks govorit će Svjetlana Knežević (Libela), Gabe Ivanov (VoxFeminae), Vedrana Sunko (Biro radost), Hana Grgić (Libela), Leila Šeper (blogerka), Anneli Carnelid (Bang), Brita Lindvall (Bang) i Tatjana Nikolić (Femix). "Vodič" kroz feminističku de/konstrukciju medijskih praksi koje se bave proizvodnjom i reprezentacijom rodnih identiteta i novi medijski aktivizam protiv patijarhata i mizoginije moderirat će Anđela Čeh.

Ja sam svaka lezbejka akcija je šetnje gradom uz audio naraciju koja opisuje određene momente lezbijske povijesti Beograda. Naracija je temeljena na intervjuima napravljenim tijekom studenog s beogradskim lezbijkama. Projekt je proveden i u Tirani tijekom rujna, a bit će proveden i u Norkopingu na proljeće 2014. Akciju vodi Sofia Hultin.

Feminizam na seoski način naziv je tribine na kojoj će seoske žene Vojvodine govoriti o feminizmu u ruralnim područjima, novim strategijama osvajanja slobode i inovativnim pristupima ekonomskom organiziranju i osnaživanju žena. Tu su još i interaktivna radionica Rasni rulet Valerie Kyeyune Backström, kazališna predstava Interno raseljeni (2013) Elizabeth Hess, nastup pjesnikinja i performerica iz Beograda i regije te DJ Mečkice, izložba Sunkoplet Vedrane Sunko, razne radionice te silent disco corner i book corner.

Cjelokupni program ovogodišnjeg BeFema potražite na službenim stranicama festivala. 

Izvor: BeFem / Fotografija: mesto za ljubljenje

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 27.11.2013