To ti je politička ekonomija, budalo | kulturpunkt

Najave Izložba

<

To ti je politička ekonomija, budalo

Izložba u Galeriji Nova okuplja grupu izuzetnih umjetnika koji stavljajući aktualnu krizu u fokus ostaju suzdržani i kritični.

12.03.2014 - 10.05.2014 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

Globalizacija, privatizacija, fleksibilno radno vrijeme, deregularizirana tržišta; trideset godina neoliberalnog kapitalizma dovelo je većinu svjetskih vlada do toga da potpuno ili djelomično napuste ulogu koju su dotad imale, ulogu arbitra između sigurnosti većine i profita koji ubire korporativni sektor.

To ti je politička ekonomija, budalo okuplja grupu izuzetnih umjetnika koji stavljajući aktualnu krizu u fokus ostaju suzdržani i kritični. Umjesto mirenja s lošim okolnostima, ova izložba postavlja pitanje nije li došlo vrijeme da se pruži otpor stezi i diktatu kapitalističke logike i da se, nekim sredstvom umjetničke magije, započne sa spašavanjem onoga što razumijemo pod pojmom društvenoga u njegovom temeljnom značenju.

Izložbu prati publikacija To ti je politička ekonomija, budalo: Globalna financijska kriza u umjetnosti i teoriji (Pluto Press, 2013) u kojoj su zastupljeni Slavoj Žižek, Brian Holmes, Judith Butler, David Graeber, Julia Bryan-Wilson, John Roberts i drugi.

Prethodne verzije izložbe predstavljene su u okviru Open Space, Open Systems u Beču (2011), u Austrijskom kulturnom forumu u New Yorku (2012), u Centru za suvremenu umjetnost u Solunu (2012), u Umjetničkom muzeju Porija (2013), u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (2013) i u Galeriji 400 Sveučilišta Illinois u Chicagu (2013).

Izlažu Zanny Begg i Oliver Ressler, Filippo Berta, Libia Castro i Ólafur Ólafsson, Julia Christensen, Paolo Cirio, Field Work (Lise Skou i Nis Rømer), Yevgeniy Fiks i Olga Kopenkina i Alexandra Lerman, flo6x8, Melanie Gilligan, Jan Peter Hammer, Alicia Herrero, Institute for Wishful Thinking, Sherry Millner i Ernie Larsen, Dread Scott. Kustosi su Oliver Ressler i Gregory Scholette.

Otvorenje izložbe predviđeno je za 20 sati u srijedu, 12. ožujka, a prethodi joj predavanje i program projekcija Olivera Resslera pod nazivom Okupacije prostora, u 18 sati.

Oliver Ressler predstavit će opus koji se bavi implikacijama financijske i ekonomske globalne krize te glavnim nedostacima modela parlamentarne demokracije koji su u krizi postali očiti. Resslerovi filmovi i instalacije često polaze od razgovornih situacija u kojima umjetnik stvara platformu za probleme svojih protagonista. Dobar je primjer za to osmokanalna video-instalacija Što je demokracija (2009) u kojoj razgovori s aktivistima postaju, zapravo, općenita analiza teške političke krize s kojom se suočio model zapadne demokracije. Ta kriza očituje su u činjenici da izbori u parlamentarnim demokracijama postaju sve više rituali lišeni smisla, dok se konkretne odluke donose izvan javnih rasprava. Resslerov najnoviji film, In the Red (2014, s koredateljicom Anom Pečar) govori o grupi Strike Debt, ogranku organizacije Occupy Wall Sreet iz New Yorka koja za vrlo malo novca otkupljuje od banaka već otpisane osobne dugove pojedinaca i potom ih "ukida".

Oliver Ressler rođen je 1970. godine, živi u Beču u Austriji. Bavi se vizualnom i filmskom umjetnošću, produkcijom izložbi, autor je niza projekata u javnom prostoru i filmova koji se bave ekonomijom, demokracijom, globalnim zatopljenjem, oblicima pružanja otpora i socijalnim alternativama.

Izložba je otvorena do 10. svibnja.

Izložba i program predavanja i projekcija su dio višegodišnjeg međunarodnog projekta pod nazivom Početi najbolje što se može (kako govorimo o fašizmu?), u suradnji s programom Estetike otpora.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 10.03.2014