Tiha brujanja, buka i šumovi | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Tiha brujanja, buka i šumovi

Druga godina projekta Sound Art Inkubator u Galeriji Močvara ugostit će nove radove mladih domaćih autora koji se bave zvukom kao umjetničkim medijem.

Hrvoslava Brkušić, Rojenje

Inkubator je produkcijska platforma Galerije Močvara koja mladim umjetnicima pruža mogućnost istraživanja zvuka kroz punu produkcijsku i prezentacijsku podršku u realizaciji novih umjetničkih projekata. Nakon pilot faze Inkubatora u 2013., koja je u prepunoj dvorani Pogona Jedinstvo uspješno spojila sound art, DIY umjetničke prakse, biohakiranje i field recording, u ovoj godini očekuju vas nova zvučna uzbuđenja.

Hrvoslava Brkušić, Božidar Katić, Niko Mihaljević, Lucija Ukić, Sanja Gergorić, Roko Crnić, Radiona i kolektiv MMessy Oscillators mlade su nade progresivne sound art scene iz Rijeke, Splita i Zagreba koje će putem Inkubatora realizirati interaktivne sound instalacije, procesualne suradničke zvučne projekte, performanse i happeninge. Putem njih publici će približiti svoja istraživanja različitih zvučnih fenomena - od dekonstrukcije opernog pjevanja, rojenja bioloških organizama i melodičnih istarskih narječja, sve do hakiranja dječjih igračaka i zvukova obrisa gradskih horizonta. 

Nakon otvorenja Inkubatora, u danima koji slijede mladi će umjetnici kroz razgovor predstaviti svoje projekte i publiku upoznati s kontekstom u kojima su nastali. Otvorenje je najavljeno za ponedjeljak, 9. lipnja, u 20 sati, zvučnim performansom MMessy Oscillatorsa Circuit Bending Orchestra u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo i happeningom Nika Mihaljevića pod nazivom Erica Preli's Reggae Weed Party u maloj dvorani. Sound Art Inkubator moći ćete posjetiti do 12. lipnja, ulaz je besplatan, a točan raspored događanja potražite ovdje.

Sound Art Inkubator dio je i Močvarine proslave 15. rođendana. Organizatori su Udruženje za razvoj kulture URK, Klub Močvara i KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, a kustosice Galerije Močvara Ena Hodžić, Tereza Teklić i Ivana Jelača.

Izvor: Galerija Močvara

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 30.05.2014