Tiha emancipacija | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Tiha emancipacija

U sklopu prve faze projekta LGBTQ Histories Revisited, predavanje Sonje Leboš fokusira se na LGBTQ kulturu u periodu između dva svjetska rata.

19.12.2014 , Zagreb - net.kulturni klub mama

LGBTQ Histories Revisited, projekt Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) zamišljen je kao remedijacija, kulturni redizajn odnosno "interdiskurzivni prijevod", kako je to napisala Irena Bočkaj, inicijatorica projekta. Projektni tim uz Bočkaj čine i Jadran Boban, Matt Gillespie te Sonja LebošU prvoj fazi fokus je stavljen na LGBTQ kulturu između dva svjetska rata. Dio istraživanja provedenog u Schwules muzeju i Muzeju filma i televizije u Berlinu, Sonja Leboš predstavlja pod naslovom LGBTQ emancipatorski pokreti i njihova medijacija u Weimarskoj republici.

"Weimarska republika povijesno je mjesto koje vrijedi uvijek ponovo posjećivati iz mnogo razloga. Jedan od njih je svakako neodoljiva sličnost međuraća s onim što živimo ovdje i sada: neodlučnost i krhkost socijaldemokratskih stranaka, njihov strah od 'demokracije odozdo' kakva god ona bila, koaliranje s desnicom, poveći broj krvi žednih pripadnika paramilitarnih desničarskih postrojbi ... – sve su to već viđeni povijesni okviri koji su omogućili, između ostalog, i ubojstvo Rose Luxemburg i Karla Liebknechta.

Suvremeni Berlin obilježen je duhom Weimarske republike, koji, čak i takav kakav je danas, komodificiran i maksimalno ulickan, upisuje u kolektivnu memoriju bitna nasljeđa borbe za ljudska prava. Borbe koja jest permanentna revolucija, kako je prije neki dan dobro primijetio Željko Peratović", stoji u članku Sonje Leboš Emancipatorski impulsi Weimarske republike i LGBTQtopije današnjeg Berlina.

Ostatak teksta možete pročitati ovdje, a predavanje Sonje Leboš bit će održano u petak, 19. prosinca, u net.kulturnom klubu MaMa, s početkom u 20 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 18.12.2014