Tijelo, grad i prašina | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Tijelo, grad i prašina

Calixto Ramirez u svome radu problematizira mogućnosti djelovanja s minimalnim produkcijskim uvjetima, bez potrebe za dodatnim akumulacijama materijalnog.

17.04.2015 - 28.04.2015 , Dubrovnik - Galerija Otok
  • A
  • +
  • -

Izložba Calixta Rodrigueza Tijelo, grad i prašina otvara se u petak, 17. travnja u 20 sati i ostaje otvorena do 28. travnja. Izložba je nastala u suradnji sa Galerijom Škola iz Splita. Kustosica izložbe je Ivana Meštrov.

Calixto Ramirez direktno zalazi u javni urbani prostor, njegove sive zone ili udaljeni, periferni pejzaž, koristeći svoje tijelo i uvodeći direktnu i jezgrovitu kontekstualno-specifičnu reakciju i nerijetko humorni komentar. Na tragu je materijalnosti, društvenih, fizičkih i korisničkih komponenti prostora, a nerijetko i motiviran literarnim referencama ili fabulama. Tako kroz njegove mikrolokalne šetnje i transglobalna kretanja nastaju različiti fotografski i video radovi poput foto ciklusa Aklimatizacija ili Sužavanje i širenje prostora, ili pak jednokanalnog video rada Na uglu Washingtonove i Platon Sanchezove.

Calixto Ramírez je vizualni umjetnik, rođen 1980. godine u Reynosi, Mexicu. Završio je prestižnu Akademiju likovnih umjetnosti La Esmeralda u Mexico Cityiju 2008. godine. Od 2013. godine živi i radi u Rimu. Imao je niz samostalnih i skupnih izložbi. Dobitnik je, među ostalim, nagrade Bijenala mladih umjetnika u Monterreyu 2012. godine. Godine 2009., prilikom rezidencijalnog boravka u Fondaciji Marcelino Botin, Santander, Španjolska, uspostavlja suradnju s Jannisom Kounellisom, koja traje i danas.

Izložba Calixta Rodrigueza Tijelo, grad i prašina otvara se u petak, 17. travnja u 20 sati i ostaje otvorena do 28. travnja. Izložba je nastala u suradnji sa Galerijom Škola iz Splita. Kustosica izložbe je Ivana Meštrov

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 16.04.2015