Tijelo i umjetnost | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Tijelo i umjetnost

Međunarodna konferencija Is the Living Body the Last Thing Left Alive bit će posvećena razvoju i specifičnosti izvedbenih umjetnosti u kontekstu suvremenih umjetničkih paradigmi.

  • A
  • +
  • -

Centar za suvremenu umjetnost Para Site organizira konferenciju naziva Is the Living Body the Last Thing Left Alive? The new performance turn, its histories and its institutions koja će biti održana u Hong Kongu od 3. do 5. travnja. Ovo izdanje međunarodne konferencije umjetničkog centra Para Site proći će u znaku međunarodnog foruma na kojem će se raspravljati o obnovljenom susretu između plesa i performansa, kao i o institucijama globalne suvremene umjetnosti.

U posljednih dvadeset godina suvremeni ples pojavio se je kao novo diskurzivno polje. Dok je pisanje o ovom polju i o njegovom razvitku još u povojima, sama scena je izrodila neka od najvažnijih suvremenih umjetničkih djela, u kojima se zrcale sva velika intelektualna usmjerenja i promjene koje su nastupile u svijetu. Nedavni ulazak plesa i performansa u institucionalne okvire suvremene umjetnosti ukazuje na sve angažiraniji rad umjetnika u tim područjima, kao i veću prisutnost muzeja, umjetničkih centara i bijenala koji pokušavaju učvrstiti svoju vezu sa performansom. Ova konferencija će sagledati fragmentarnu i geografski raspršenu povijest izvedbenih umjetnosti te pokušati objasniti te u suštini spojene priče, kako bi se ocrtale granice mogućnosti u paradigmi umjetnosti i performansa danas.

Konferencija će biti podijeljena na tri veća poglavlja. Tijekom prvoga dana fokus će biti na novom pravcu, na promjeni paradigme koja sve više i više dovodi ples u muzejske prostore na dosad neviđene, svježe načine. Gosti ovog dijela bit će Andre Lepecki, Boris Buden, Xavier Le Roy, Bojana Cvejić, Tang Fu Kuen, Mårten Spångberg, Cosmin Costinas i Dick Wong. Drugi dio koji će biti održan 4. travnja bit će posvećen recentnijoj pojavi živih tijela u izložbenim prostorima kao i općenitim institucionalnim transformacijama. Gosti su Emily Roysdon, Pierre Bal-Blanc, Gabi Ngcobo, David Riff, Low Kee Hong, Stuart Comer, Catherine Wood, Danny Yung, Ana Janevski, Doryun Chong i Manuel Pelmus. Treće poglavlje koje će biti održano 5. travnja bit će posvećeno studijama različitih povijesti izvedbenih umjetnosti u polju vizualnih umjetnosti u dvadesetom stoljeću. Sudionici ovog dijela su Raiji Kuroda, Georg Schoellhammer, Lee Weng Choy, Fernanda Nogueira, Adrienne Edwards, Inti Guerrero, Anthony Yung, Goran Sergej Pristaš, Moe Satt te Claire Tancons.

T.Ž. / e-flux / Foto: Alexandra Pirici i Manuel Pelmus, An Immaterial Retrospective of The Venice Biennale, 2013.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 11.02.2014