Tijelo kao komunikacijski medij | kulturpunkt

Najave Festival

<

Tijelo kao komunikacijski medij

Četvrto izdanje festivala Sounded Bodies predstavlja umjetnike/ce razvijenog autorskog potpisa i specifičnog pristupa korelaciji vokalnosti i tjelesnosti.

10.10.2018 - 12.10.2018 , Zagreb - Dom hrvatskih likovnih umjetnika (HDLU), Zagreb - Zagrebački plesni centar

FOTO: Martina Zelenika MOON, Receptilium

  • A
  • +
  • -

U organizaciji udruge Domino, od 10. do 12. listopada u prostorima Zagrebačkog plesnog centra i Hrvatskog društva likovnih umjetnika održava se četvrti Sounded Bodies, festival koji istražuje mogućnosti korištenja glasa/zvuka i njegovog odnosa s tijelom/fizikalnošću.

Festival otvara međunarodna premijera predstave Fear no more mađarskog kolektiva Bodylotion co-dance, koja je tijekom godine razvijana na rezidencijama u Rumunjskoj i Njemačkoj, a sada se premijerno izvodi u ZPC-u.

Kako stoji u najavi organizatora, svaki od umjetnika odabranih za sudjelovanje ima specifično razvijen način pristupa korelaciji vokalnosti i tjelesnosti  te u svojim radovima pokazuje impresivan i razvijen autorski potpis prepoznatljiv u izvedbenoj praksi. Neki od umjetnika pokret tijela i zvuk postavljaju u kreacijski odnos – primjerice u radu Receptilium  Martine Zelenike (MOON) u kojem se ljudsko fizičko tijelo i emocije koriste kao komunikacijski medij, odnosno glazbeni instrument koji tijekom izvođenja analognog vizualnog umjetničkog djela, crtanja vizualizacije univerzalnog zvuka, proizvodi audio sadržaj - glazbu.

Kod drugih predstavljenih radova, odnos pokreta (tijela) i zvuka (glasa) se postavlja relacijski – kod američko-kanadskog umjetnika Tobarona Waxmana vokalno se ispipava arhitektura prostora kretanja (HDLU) a u radu Roberte Milevoj plesni materijal, podržan specifičnom glazbenom podlogom, stvara novu perspektivu vremena i prostora izvedbe. Odnos suvremenih i tradicionalnih formata vokalnosti predstavljaju se u izvedbi zbora Kamene babe.

Raspored programa pogledajte ovdje

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 24.09.2018