Tijelo misli | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Tijelo misli

Predavanje Suzane Milevske o "kognitivnom tijelu protiv objektivizacije i predodžbi o idealnome tijelu" održava se u sklopu izložbe Vlaste Delimar.

10.07.2014 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti

U četvrtak, 10. srpnja, u 19 sati, u sklopu izložbe Vlaste Delimar To sam ja, predavanje će se održati u privremenom domu Vlaste Delimar u Muzeju suvremene umjetnosti. Ulaz je besplatan.

Suzana Milevska je teoretičarka i kustosica vizualne kulture i umjetnosti podrijetlom iz Makedonije. Trenutno predaje na Likovnoj akademiji u Beču kao prva profesor emerita za povijesti umjetnosti Srednje i Južne Europe (2013-2015). Njezini teorijski i kustoski interesi uključuju postkolonijalnu kritiku hegemonijskih vladajućih režima, feminističku umjetnost i rodnu teoriju, participatorne i kolaborativne umjetničke prakse. Doktorat iz vizualne kulture stekla je na Goldsmiths koledžu u Londonu i bila je viša znanstvena Fulbrightova stipendistica. Predavala je na Institutu za rodne studije u Skopju (2013) i na Likovnoj akademiji Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Skopju (2010-2012), te je bila ravnateljica Centra za vizualno i kulturalno istraživanje u Skopju (2006-2008). 

Predavala je na mnogim akademskim i umjetničkim institucijama diljem svijeta (Columbia University - New York, Oxford University - Oxford, Alvar Aalto University - Helsinki, IUAV - Venecija, The School of Art Institute - Chicago, TATE Modern, KIASMA - Helsinki, MUMOK - Beč, Moderna Museet - Stockholm itd.). Godine 2010. objavila je knjige Gender Difference in the Balkans (Saarbrucken: VDM Verlag, 2010) i The Renaming Machine: The Book u kojoj je sažela svoje interdisciplinarno istraživanje i kustoski projekt Renaming Machine (2008-2010). Bila je istraživačica 2011. godine u projektu Call the Witness – Roma Pavilion, popratnom događaju 54. venecijanskog bijenala, te kustosica izložbi Call the Witness, BAK, Utrecht i Roma Protocol u austrijskom parlamentu. Nagradu Igor Zabel za kulturu i teoriju dobila je 2012. godine.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 08.07.2014