Tijelo, slika i tehnologija | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Tijelo, slika i tehnologija

Novi svezak časopisa Frakcija izbor je priloga, intervjua i intervencija koji dokumentira i nadopunjava doseg simpozija Actionable Image.

  • A
  • +
  • -

Novi broj Frakcije - Časopisa za izvedbene umjetnosti, pod naslovom Actionable Image: Djelovanja slike, izvedbe tijela, aparati gledanja, nastao je u suradnji s izvedbenom skupinom BADco. koja u ovom broju nastavlja preokupaciju relacijama izvedbe i slike. Konkretnije, svježa Frakcija je zaključno poglavlje u nizu koji su BADco. započeli instalacijom Odgovornost za viđeno nastalom u okviru hrvatskog predstavljanja na Venecijanskom bijenalu 2011. godine. Budući da izložba nije dopuštala prisutnost izvođača, ova umjetnička grupa stavljena je pred izazov kreiranja "teatra drugim sredstvima" što je rezultiralo posebno razvijenim tehnološkim sistemom algoritamske montaže videa uživo kroz koji je sprovedena specifična ideja povezivanja tijela, slike i tehnologije. Nakon rada izvedenog u Veneciji, u veljači 2012. uslijedila je predstava Tamno i natrag koja polazi od prevođenja filmskih procedura kazališnim sredstvima.

Želeći interes za takvo povezivanje tijela, slike i tehnologije proširiti van granica vlastitog rada, u ožujku 2012. godine BADco. su organizirali simpozij i popratni umjetnički program Actionable Image, na kojem su uz pomoć partnera Multimedijalnog instituta i kustoskog kolektiva WHW okupili manju skupinu međunarodno istaknutih umjetnika i znanstvenika na polju izvedbenih umjetnosti, likovnih umjetnosti, filma, studija izvedbe i filozofije kako bi diskutirali i pokazali eksperimentalne susrete slike i tijela u umjetničkoj praksi. Novi svezak Frakcije izbor je priloga, intervjua i intervencija koji dokumentira i nadopunjava dijapazon simpozija Actionable Image

"Možda ćete se zapitati zašto izvedba, tijelo, slika i tehnologija? Zašto ta konstelacija? U današnjem dobu skloni smo prihvatiti kritiku dominacije slike: neprestano ponavljanja hegemonijskih prikaza, homogenizacije medijatizirano društveno iskustva, habituacije senzorno aparata na tehnološki sklop, programiranja individualnih i društvenih gesti dominantnim vizualnim reprezentacijama. Međutim, ako susrete slike i tijela pojmimo kao polje izvedbe, otvara nam se mogućnost da taj susret preispitujemo onkraj bezostatne prilagodbe osjetilno aparata na tehnološki aparat, društvenog ponašanja na reproducirane slike. Pojmimo li ga, naime, kao susret unutar koje i s kojim se operira, susret koji operira samim sobom varirajući i rekomponirajući svoje konstitutivne elemente, uvidjet ćemo da se tu pojavljuju neuskladivosti između tehnologije i navike, izboji djelatne moći slike, gledatelja ili osoba u kadru, šumovi u prijenosu, neobični dispozitivi gledanja. Susret se preobražava u krivi susret. Neizvjesno polje snalaženja, isklizavanja, krivih izvedbi, deteritorijalizacije i reteritorijalizacije... Ukratko, polje razilaženja koja su često predmet umjetničko eksperimenta i koja ovdje želimo staviti na ponovno razmatranje", stoji u uvodniku.  

Urednici nove Frakcije su Ivana Ivković i Tomislav Medak, a svojim tekstovima su doprinijeli Jonathan Beller, Miha Colner, Manuel Vason, Stephen Zepke, Ivana Ivković, Vlatka Horvat, Siniša Ilić i Bojan Đorđev, Slobodan Šijan, Igor Marković, Mischa Twitchin, Bruce McClure i Mario Kozina. Časopis objavljuje Centar za dramske umjetnosti.

Izvor: CDU

 
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 22.10.2012

VEZANE VIJESTI

Actionable Image

Simpozijem i umjetničkim programom BADco. nastavlja svoj interes za povezivanjem izvedbe i slike.

Teatar drugim sredstvima

Na poziv kustoskog kolektiva Što, kako i za koga/WHW, Hrvatsku će na 54. venecijanskom bijenalu predstavljati rad konceptualnog umjetnika Antonia G. Lauera i izvedbene skupine BADco.

Susret slike i tijela

Kolaborativna izvedbena skupina BADco. u suradnji s Multimedijalnim institutom i kustoskim kolektivom WHW organizira simpozij i umjetnički program pod nazivom Agency of Image, Performance