Tijelo u konstantnoj promjeni | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Tijelo u konstantnoj promjeni

Izložba Mapiranje tijela – transformacije autorica Jadranke Hlupić Dujmušić i Petre Krpan vizualizira alternativni odnos tijela i odjevnog predmeta.

30.10.2014 - 08.11.2014 , Zagreb - Galerija ULUPUH
  • A
  • +
  • -

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 30. listopada, u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, scenskom izvedbom Dubravke Crnojević Carić,Viktorije Paljug, Željke Kostanjšek, Vere Mitrović Vrbanac te Katarine Strahinić.

"Tijelo u konstantnoj promjeni više ne podrazumijeva nosive odjevne predmete, dapače potpuno se zastire funkcionalna dimenzija odjevnih predmeta te uzajamni odnos tijela i odjeće, a samodovoljno tijelo otkriva svoje skulpturalne dimenzije. Odjevni predmeti nisu više na koži već kroz nove forme izbijaju iz tijela te signaliziraju transformativne procese koji se sada momentalno bilježe na fluidnoj koži. Dehumanizirane, sablasne i pomalo prijeteće pojave koje podsjećaju na očuđene krojačke lutke slobodno lebde u prostoru i pridonose nadrealnoj tjelesnoj percepciji kao posljedici spomenutih mutacija. Pukotine, nadomjesci i proteze naizgled upućuju na gubitak i pobuđuju osjećaj otuđenosti, no istovremeno pridonose osvještavanju granica fizičkog kako bi se opojmio i vizualizirao alternativni odnos tijela i odjevnog predmeta", napisala je Lea Vene u katalogu izložbe.

Jadranka Hlupić Dujmušić, samostalna umjetnica, rođena je u Zagrebu gdje je završila školu Primijenjene umjetnosti i dizajna te magistrirala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se industrijskim modnim dizajnom i konceptualnim modnim dizajnom. Sudjelovala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica je ULUPUH-a, HDD-a, HZSU-a i dr. Osnivačica je umjetničke organizacije Argument Art. Živi i radi u Zagrebu.

Petra Krpan magistrirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi kao asistentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i studira na poslijediplomskom doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Članica je ULUPUH-a i HDD-a. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba će se moći pogledati do 8. studenog.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 27.10.2014