Tiranija izbora | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Tiranija izbora

Danas nas se uvjerava da naši životi obiluju izborom. Poput proizvoda na policama supermarketa, čini se da možemo odabrati čak i svoje identitete.

  • A
  • +
  • -

U knjizi Tiranija izbora koja uskoro izlazi u izdanju zaprešićke Frakture poznata slovenska teoretičarka psihoanalize i sociologinja Renata Salecl istražuje kako primamljivi poticaji kasnoga kapitalizma da "budemo svoji" dovode do sve većeg nezadovoljstva – i kako ustrajavanje na izboru kao pukoj osobnoj odluci može onemogućiti društvenu promjenu. Oslanjajući se na raznolike primjere iz popularne kulture – od internetskih stranica za namještanje spojeva i knjiga za samopomoć do opsesije životima slavnih – te uvide iz sociologije, psihoanalize i filozofije, Salecl pokazuje da je izbor rijetko utemeljen na jednostavnoj racionalnoj odluci s predvidljivim ishodom. Umjesto izbora sve češće prevladava tiranija izbora.

Renata Salecl istraživačica je na Institutu za kriminologiju Pravnog fakulteta u Ljubljani te gostujuća profesorica na London School of Economics i Benjamin N. Cardozo School of Law u New Yorku. Studirala je filozofiju i doktorirala sociologiju, a 1980-ih godina aktivna je u znamenitoj ljubljanskoj školi psihoanalize. Godine 2010. proglašena je slovenskom znanstvenicom godine, a u prosincu iste godine Delo je proglašava slovenskom osobom godine. U ožujku 2011. proglašena je najuspješnijom ženom u Sloveniji. Među knjigama koje je objavila ističu se The Spoils of Freedom: Psychoanalysis and Feminism after the Fall of Socialism (1994.), (Per)versions of Love and Hate (1998.), On Anxiety (2004.) i The Tyranny of Choice (2011.).

Podsjećamo, Renata Salecl će u sklopu nadolazećeg Subversive Festivala 17. svibnja održati predavanje naslovljeno Strast za nezanjem, a u koje će se baviti "prirodom tih strasti (za znanjem, odnosno neznanjem; op.ur.) u vremenima kada smo suočeni s ozbiljnim ekonomskim krizama, ekološkim katastrofama, ali i promjenama u načinu odgoja ljudi, njihovih sazrijevanja kao društvenih bića, te načinom na koji internaliziraju ili neinternaliziraju socijalne prohibicije". 

Izvor: Fraktura

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 02.05.2012