Tito ovdje nije bio | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Tito ovdje nije bio

Mladi pisci iz Ex-Yu zemalja pozvani su na sudjelovanje u projektu istraživanja izvođenja Jugoslavije u 21. stoljeću.

  • A
  • +
  • -

"Kako mlade generacije, za koje je Tito tek povijesna osoba iz udžbenika ili dio sjećanja njihovih roditelja, reagiraju na mješavinu povijesnih činjenica, romantizacije i amnezije koji čine današnji konstrukt Tita i Jugoslavije?", pitanje je na koje pokušava odgovoriti međunarodni projekt Tito Was Not Here. Ova transjugoslavenska kazališna i literarna suradnja obraća se mladim piscima rođenim neposredno prije ili nakon raspada Jugoslavije kako bi saznala njihov pogled na prošlost i Tita kao još uvijek značajnu povijesnu i kulturnu figuru, čije je odsustvo itekako prisutno u aktualnim narativima.

Projekt Tito Was Not Here u svoj fokus stavlja književno i izvedbeno tematiziranje južnoevropske povijesti i sadašnjosti, koje se odmaknulo od javnih diskursa. Na sudjelovanje u projektu pozvani su mladi pisci do 35 godina starosti iz svih zemalja bivše Jugoslavije i iz Njemačke, koji su spremni u svojim tekstovima obratiti se zadanoj temi. Po završetku roka za prijavu tekstova, stručni žiri odabrat će osam finalista, čiji će radovi biti izvedeni u državama bivše Jugoslavije. Sve izvedbe finalno će biti prikazane u rujnu ove godine u jednom od bosanskohercegovačkih kazališta. Odabrani pisci tom će se prilikom predstaviti publici na panelu kojim će biti označen kraj projekta. 

Kako ističu iz organizacije, tekstovi i izvedbe dio su pokušaja istraživanja izvođenja Jugoslavije u 21. stoljeću po idejama mlađih generacija. Ovim programom želi se potaknuti napredovanje kritičkih umjetničkih pristupa zajedničkoj prošlosti te podržati umjetničku suradnju i umrežavanje na razini bivših jugoslavenskih regija. 

Ukoliko i sami želite sudjelovati u projektu, najkasnije do 15. srpnja pošaljite svoje tekstove (ne dulje od osam stranica, u .pdf formatu), priloženu prijavnicu, kratku biografiju i fotografiju na istaknutu email adresu. Organizatori projekta istaknuli su kako potiču žanrovski različito stvaralaštvo, stoga su za prijavu dobrodošle drame, poezija i proza. Tekstovi se prijavljuju na izvornom jeziku, dok je ostale dokumente potrebno ispuniti i predati na engleskom. 

Poziv za sudjelovanje u integranom obliku dostupan je ovdje

Izvor: Tito Was Not Here

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 12.06.2012