Tjedan bugarskog dokumentarnog filma | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Tjedan bugarskog dokumentarnog filma

Dokukino KIC svoj program posvećuje bugarskom dokumentarnom filmu i iznimno uspješnoj produkcijskoj kući – Agitprop.

15.01.2015 - 18.01.2015 , Zagreb - Dokukino KIC

Od 15. do 18. siječnja u Dokukinu KIC, Preradovićeva 5, možete pogledati neke od najboljih bugarskih dokumentaraca nastalih u produkciji izrazito uspješne bugarske kuće Agitprop. Od pet filmova koji će se prikazati u ovom programu, tri ste mogli vidjeti na prethodnim izdanjima ZagrebDoxa, Sarajevo Film Festivala i Motovun Film Festivala, a treba spomenti da su sva tri ujedno i nagrađena na ovim festivalima; Cvetanka je dobila nagradu za najbolji regionalni film na ZagrebDoxu, Koridor br. 8 Srce Sarajeva, a Problemi s komarcima osvojili su naklonost žirija Sarajevo Film Festivalu i Motovun Film Festivalu.  

Program započinje u četvrtak, 15. siječnja u 21 sat duhovitim i ironičnim filmom ceste Koridor br. 8 koji prikazuje raspoloženje i predrasude ljudi iz triju balkanskih zemalja - Bugarske, Makedonije i Albanije. Radi se o nepostojećoj cesti koja je golemi infrastrukturni plan Europske unije već 10 godina te koja bi trebala povezati povezati Crno i Jadransko more.

Program se nastavlja u petak, 16. siječnja u 21 sat zaigranim dokumentarnim filmom Cvetanka o redateljevoj baki koja je  preživjela tri politička režima: monarhiju, socijalizam i demokraciju. Danas nakon svih iskustava, njezino je oko za politiku još uvijek oštro, a nova demokracija i dalje iskvarena. 

Nemojte propustiti dokumentarnu priču o dječaku koji je sa šest godina postao car, da bi ga nakon samo tri godine, kao devetogodišnjeg cara, komunistički disidenti zbacili s vlasti te su on i njegova obitelj prognani iz zemlje. Treba li spominjati da je mnogo godina kasnije 2001. godine osvojio većinu na izborima te postao bugarski premijer? Saznajte više u subotu u filmu Dječak koji je bio car

Ako vas politička pitanja ne zanimaju, tu je bugarska komedija Pravila samačkog života koja u maniri Seksa i grada prikazuje mladog muškarca koji nakon raspada braka pokušava razumjeti kako je to biti samac. Spojevi preko interneta, sportske utakmice, tečajevi plesa, tantrički seks i spoj sa ženskim odbojkaškim timom.. samo su početak..

Osim odličnih filmova, u subotu, 17. siječnja imate priliku besplatno sudjelovati na masterclass predavanju producentice Agitpropa, Martičke Božilove, na kojemu će biti govora o tome kako filmske projekte učiniti međunarodno relevantnima i atraktivnima te kako primijeniti različite dramaturške postupke u pisanju scenarija za dokumentarne filmoves ciljem ostvarenja maksimalnog potencijala svake priče. 

Detaljnije informacije potražite ovdje

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 14.01.2015