Tjedan suvremenog plesa | kulturpunkt

Najave Festival

<

Tjedan suvremenog plesa

Na ovogodišnjem izdanju, osim bogate ponude predstava, publika će imati priliku uživati u brojnim plesnim radionicama, okruglim stolovima i razgovorima te koncertima.

28.05.2014 - 07.06.2014
  • A
  • +
  • -

Najveći regionalni plesni festival, 31. Tjedan suvremenog plesa, bit će održan u Zagrebu, Rijeci i Karlovcu. Centralna lokacija festivala bit će Zagrebački plesni centar, a ostale lokacije su HNK, MSU, HDLU, ZKM i &TD, dok će izvedbe u Rijeci biti u dvorani Filodrammatica na Korzu, a u Karlovcu u dvorcu Stari grad Dubovac. Festival će otvoriti Studio za suvremeni ples s premijerom predstave Pokret-ač u kojoj se koreografkinja Aleksandra Janeva Imfeld bavi propitivanjem originalnosti, kopiranjem i vlasništvom nad idejama, nakon čega slijedi koncert glazbene skupine Mind Itches na krovu Zagrebačkog plesnog centra. Večer će završiti s humorom ispunjenom solo predstavom mađarskog autora Milána Újvária: From the Waltz to the Mambo, višestrukom nagrađivanom koreografijom u produkciji austrijskog Radioballeta. 

U Hrvatskom narodnom kazalištu bit će prikazani radovi triju velikih, svjetski afirmiranih plesnih kompanija – Ultima Vez, Candoco i Batsheva Dance Ensemble. Pioniri u mijenjanju percepcije te nametanju pravila ravnopravnosti osoba sa i bez invaliditeta, integrirana plesna kompanija Candoco gostuje s predstavama Set and Reset / Reset te Notturnino, humorističnom i poetskom predstavom inspiriranom dokumentarcem Toskin poljubac o umirovljenim opernim pjevačima, koreografa Thomasa Hauerta. Izraelski Batsheva Dance Ensemble dolaze s predstavom MAX u kojoj koreograf Ohad Naharin spajajući pokret i glazbu koji se uzajamno nadopunjavaju, prikazuje vlastiti alter ego u Maxim Warratu, međunarodno afirmiranom glazbeniku. 

Jedno od eminentnijih imena u suvremenom plesu, belgijska kompanija Ultima Vez, i koreograf Wim Vandekeybuys dolaze s novom postavom predstave What the Body Does Not Remember. Iranac Hooman Sharifi koji radi i živi u Norveškoj, sa svojom Impure Company predstavit će se s najnovijom produkcijom On the Way to Order u kojoj istovremeno razmatra teme samožrtvovanja, žalovanja i ljubavi. Mladi španjolski koreograf Sharon Fridman dolazi u Zagreb s dvije izvedbe - Hasta dónde…? te Caída Libre (Slobodan pad). Pedro Pauwels iz Francuske dolazi s predstavom Sors, a u Zagreb se ponovo vraća Billy Cowie, renomirani škotski umjetnik, koji u izvedbi Art of Movement / Dark Rain sa svojim plesnim minijaturama spaja ples i 3D tehnologiju.

Nadalje, festival u suradnji s Queer Zagreb dovodi nizozemske koreografe Mor Shanija, koji će izvesti Love-ism, inspiriranu knjigom Ericha Fromma Umijeće ljubavi, te Jana Martensa s predstavama The Dog Days Are Over, Ode to the Attempt te Sweat Baby Sweat. Usto, Tjedan suvremenog plesa je domaćin dva EU projekta – Beyond Front@: Bridging New Territories te Unlimited Access. Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta – IMRC iz Zagreba imati premijeru predstave Magnolija (ili prkos) i From body to body u Zagrebu i u Rijeci, kao i Zagrebački plesni ansambl koji će premijerno izvesti Rekvijem for Z. u koreografiji Snježane Abramović Milković.

U prvom dijelu festivala koji je posvećen Hrvatskoj koreografskoj platformi predstavit će se autori; Marjana Krajač s KOREOGRAFSKOM FANTAZIJOM BR. 1 koja će se izvoditi na krovu ZPC-a, Melita Spahić Bezjak iz Karlovca s predstavom -110 = QUARTET of two, te riječki TRAFIK s izvedbom 15 minuta Trafika/slave koji će na festivalu proslaviti 15 godina postojanja. Također ćemo imati prilike pogledati novu verziju popularne produkcije Love Will Tear Us Apart, kao i novu produkciju skupine de Facto u suradnji s njemačkom autoricom Isabelle Schad. Novi mladi autori koji će nastupiti na festivalu su: Matea Bilosnić s izvedbom This is you?, Rina Kotur i Ivana Vratarić s deKODerom, Andrea Solomun i Ema Janković s predstavom Prison of Decision te riječki duet Ivana i Marko Kalc, s predstavom Braća Kalckamo sve to vodi?. 

Uz raznovrsni izvođački program, festival nudi i bogati popratni program, poput radionica koje su otvorene građanima kao i profesionalnim plesačima: Love-ism koju će voditi Mor Shani, integrirane plesne radionice koju će voditi Candoco te radionice Sharona Fridmana. Sudjelovanjem u radionicama Sharona Fridmana i Mor Shanija, građani stiču priliku nastupiti u djelima ovih autora. Tijekom drugog dijela festivala, građani će imati prilike plesati u plesnjacima koji će biti organizirani u vrtu Zagrebačkog plesnog centra i ispred Muzeja suvremene umjetnosti u predvečernje sate, te će biti organizirane radionice tanga, salse i hip-hopa. Nadalje, održat će se kritički parkour pod nazivom Vole li mediji ples? koji će voditi Katja Šimunić te koncerti na otvaranju i zatvaranju festivala. 

Festival će biti održan od od 28. svibnja do 7. lipnja na različitim lokacijama u gradovima domaćinima.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 19.05.2014