Tjelesna i intelektualna plovidba | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Tjelesna i intelektualna plovidba

Bartova vizija baleta Romeo i Julija Sergeja S. Prokofjeva premijerno se izvodi 19. ožujka u zagrebačkom HNK-u.

19.03.2016 , Zagreb - HNK

FOTO: Marko Ercegović

Balet Romeo i Julija Sergeja Prokofjeva premijerno će biti izveden u subotu, 19. ožujka, u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Riječ je o šestom baletnom uprizorenju najpoznatije ljubavne priče tragičnoga završetka u zagrebačkom HNK-u, ovaj put u koreografiji i režiji francuskoga umjetnika iznimne reputacije Patricea Barta, koji je mnogim svojim djelima ostavio neizbrisiv trag na najvažnijim svjetskim baletnim pozornicama. Kao dugogodišnji prvak baleta, koreograf i baletni pedagog pariške Opere, uveliko je zaslužan za reputaciju toga velikog baletnog kazališta te je svojim radom utjecao na brojne koreografe i baletne umjetnike, u svojoj zemlji, ali i diljem svijeta. U predstavi ostvarenoj njegovim karakterističnim klasičnim rukopisom, koji osobito vodi računa o karakterizaciji likova, sudjelovat će solisti i ansambl Baleta HNK uz pratnju Orkestra Opere zagrebačkoga HNK. Uvrštavanjem u repertoar ovoga djela inspiriranoga jednom od najslavnijih tragičnih drama, HNK se pridružuje obilježavanju 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea.

"Tema vječnog umjetničkog djela Romeo i Julija su ljubav, religija, smrt, ali i snaga, mržnja, suparništvo, seksualnost i moć, kompleksnost ljudskih odnosa i njihovih motivacija", piše Patrice Bart povodom premijere, nastavljajući: "Julija vjeruje u privid kako vlada svojim životom, ali ona pada kao prva žrtva vezana s Romeom koji predstavlja sladak okus zabranjena voća. Oni su spleteni u mrežu ljubavi i smrti. Povratak u Shakespeareov svijet posredstvom plesne umjetosti tjelesna je i intelektualna plovidba. Oslanjajući se na glazbu Prokofjeva, ta plovidba je umjetnčki izazov za svakog koreografa".

"Romeo i Julija nije romantičan balet, kakvi su Giselle ili Silfida, no nije ni veliki klasični balet kakve je stvarao slavni i do danas citirani koreograf Marius Petipa u svojim djelima poput Bajadere ili Labuđega jezera. Dokaz tomu je i činjenica što svi koreografi koji se prihvaćaju rada na tim velikim klasičnim baletima ne mogu zanemariti izvornik, dok isti postupak kada se radi o baletu Romeo i Julija nije obavezan. Svaki koreograf koji kreira balet Romeo i Julija donosi svoju viziju i svoju verziju Shakespeareova djela savršeno dopunjenoga Prokofjevljevom glazbom", zaključuje Bart.

Izvedbom baleta ravnat će maestro Nikša BarezaViše potražite na službenim stranicama zagrebačkog HNK-a.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 18.03.2016