Tkanje socijalizma | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Tkanje socijalizma

Chiara Bonfiglioli održat će predavanje posvećeno sjećanjima bivših i sadašnjih tekstilnih radnika na razdoblje socijalizma.

26.01.2015 , Pula - Sveučilište Juraj Dobrila

FOTO: Vatroslav Miloš / Kulturpunkt.hr

  • A
  • +
  • -

Chiara Bonfiglioli je postdoktorandica u Centru za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma preko programa NEWFELPRO. Završila je preddiplomski studij političkih znanosti u Bologni, Italija, te diplomski i poslijediplomski doktorski studij na Institutu za povijest i kulturu (program Rodni studiji) u Utrechtu, Nizozemska. Od 2012. do 2014. radila je na Sveučilištu u Edinburghu, Škotska, UK, kao postdoktorandica i suradnica na projektu CITSEE (The Europeanisation of Citizenship in the Successor States of the former Yugoslavia). Objavila je više radova o povijesti žena i feminizma u europskom kontekstu, posebno u časopisima Feminist Review, Women’s Studies International Forum, Aspasia i Contemporary Southeastern Europe. U doktorskoj disertaciji bavila se ženskim političkim i društvenim aktivizmom u Italiji i Jugoslaviji tijekom Hladnog rata (1945-1957). Posljednje dvije godine istražuje utjecaj postsocijalističke tranzicije i deindustrijalizacije na rodne odnose u bivšoj Jugoslaviji, s posebnim naglaskom na radnice u tekstilnoj industriji. Njezin projekt na CKPIS-u nosi naslov Tkanje socijalizma: usmena povijest odjevne industrije u Hrvatskoj od poslijeratne industrijalizacije do postsocijalističke deindustrijalizacije.

U ponedjeljak, 26. siječnja, u 18 sati u dvorani 17 u Centru za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma održat predavanje naslovljeno Post-socialist deindustrialization and its aftermath: Textile workers’ memories of socialism. Na predavanju će biti riječi o sjećanjima bivših i sadašnjih tekstilnih radnika na razdoblje socijalizma.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.01.2015