Tko je ovdje zdrav? | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Tko je ovdje zdrav?

Udruge ERGstatus i Duša iz Beograda, Ludruga iz Zagreba i Feniks iz Tuzle pripremaju zagrebačko izdanje regionalnog projekta Plave priče.

Piše: Matija Mrakovčić

Osama, Beograd, Plave priče, FOTO: Maja Ven

  • A
  • +
  • -

Šetate gradom. Ako imate sreće, dobro vidite i čujete te nemate problema s kretanjem. Kraj vas prolazi osoba koju odmah percipirate kao drugačiju. Zapitate li se zašto ju doživljavate takvom ili ostajete na razini primjećivanja? Ako se zapitate, već ste na putu ozdravljenja. Od čega? Od sveprisutne i teško izlječive bolesti - stigmatizacije. Osobe s psihičkim poteškoćama su najčešće stigmatizirane, diskriminirane, izolirane i olako proglašene invalidima, često su opetovano hospitalizirane, a prema Nacionalnoj strategiji zaštite mentalnog zdravlja najčešće se radi o radno najaktivnijoj dobnoj skupini stanovništva. Hrvatska sa svojim specifičnim problemima i socijalnim neizvjesnostima nema razvijene potrebne programe djelovanja u zajednici, čime se još 2010. bavila Andreja Kulunčić u svom radu Destigmatizacija.

Projekt Plave priče uspostavlja međusobnu komunikaciju i suradnju organizacija iz regije fokusiranih na pitanja koja se tiču korisnika psihijatrijskih usluga, osoba s iskustvom psihičke patnje koju nazivamo mentalna bolest, s psihijatrijskim dijagnozama te njihovom pozicijom u društvu i stigmatizacijom. Koristeći kreativne dramske procese, u suradnji s nekoliko dramskih umjetnika iz regije, projekt ova pitanja uvodi u javni diskurs. U projektu sudjeluju udruge ERGstatus i Duša iz Beograda, Ludruga iz Zagreba i Feniks iz Tuzle te umjetnici Boris Čakširan, Hrvoje Handl, Nedim Malkočević, Marko Pejović, Jovana Rakić i Jelena Stojiljković. Također, ova inicijativa nije okrenuta samo umjetničkom radu korisnika psihijatrijskih usluga, već u projektu sudjeluju i volonteri, umjetnici, aktivisti i drugi građani zainteresirani za ovakav rad u lokalnim zajednicama. 

U Beogradu je krajem veljače i početkom ožujka održana prva sesija projekta, radionica i predstava pod nazivom Osama - Solitude, koja se u osnovi bavila intimom pojedinca, dok će se u zagrebačkom izdanju projekta, pod nazivom Izlaz - Exit, grupa umjetnika, članova udruga i zainteresiranih pojedinaca baviti društvenim pravilima i nesvjesnim ponašanjem. U Tuzli će sredinom lipnja biti održan treći dio pod nazivom Gungula - Hubbub koji će se baviti stihijskim ponašanjem grupe, a završetak projekta odvit će se u rujnu u Beogradu, na festivalu Bitef.

Radionica u Zagrebu bavit će se pitanjima svjesnog udruživanja, pripadanja skupini, očekivanjima te skupine, prepoznavanjem nas samih kao pripadnika određene skupine, te povratnom spregom gdje skupina počinje isključivati one izvan nje, marginalizirajući ili diskriminirajući one koji su donedavno diskriminirali nju. U ponedjeljak, 27. travnja, prezentacija u formi predstave i razgovor s publikom bit će održani u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka. Posjetite CKT i ne propustite se zapitati tko je ovdje, zapravo, zdrav.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 24.04.2015

VEZANE VIJESTI

Ludost, destigmatizacija i osobna iskustva

Splitska izvedbena kompanija Room 100 gostuje na festivalu La Folia u kulturnom centru De Spil u belgijskom Roeselareu.

Preslagivanje odnosa, promjena relacija

Razgovarala: Vesna Vuković

Andreja Kulunčić, jedna od najprisutnijih hrvatskih umjetnica na međunarodnoj sceni, osvrće se na sve svoje važnije radove.

Odaberite svoj bestseller

U sklopu međunarodnog projekta Živa knjižnica, udruga Ludruga poziva na na druženje s ljudima-knjigama tijekom kojeg možete preispitati svoja uvjerenja, stavove i predrasude.