Tko se bori za Muzil? | kulturpunkt

Video

Tko se bori za Muzil?

Fade In donosi prilog o posljednjoj crti obrane javnog prostora, inicijativi Volim Pulu! i građanima koji stoje iza nje.

Muzil je poluotok veličine petine Pule koji je više od sto godina bio isključivo vojno područje. Javna rasprava o planiranju korištenja tog prostora odrađena je tek formalno, bez stvarne mogućnosti sudjelovanja građana u kreiranju prostorno-planske dokumentacije, a time i budućnosti svoga grada. Time je srušena i posljednja zakonska prepreka gradskoj vlasti da Gradskom vijeću na usvajanje proslijedi urbanistički plan u kojem se na Muzilu predviđa turistički resort s 2500 ležaja i golf igralištem s 18 rupa. Takav plan očigledna je priprema za davanje Muzila u koncesiju jednom investitoru na razdoblje do 99 godina, što praktički znači privatizaciju tog ogromnog prostorno-prirodnog resursa, ključnog za daljnji razvoj Pule, pogotovo nakon što je sjeverni dio pulskog zaljeva (Katarina i Monumenti) već u koncesiji. Sjednica gradskog vijeća na kojoj je izglasano prihvaćanje takvog GUP-a održana je 8. svibnja.

Fade In donosi prilog o posljednjoj crti obrane javnog prostora, inicijativi Volim Pulu! i građanima koji stoje iza nje.