Torinski konj | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Torinski konj

U kinu Europa pogledajte najnoviji film kultnog redatelja Béle Tarra.

03.01.2012 - 31.01.2012 , Rijeka - Kino Europa
  • A
  • +
  • -

Od utorka, 3. siječnja, na program zagrebačkog kina Europa dolazi najnoviji i, prema riječima samog redatelja, posljednji film kultnog redatelja Béle Tarra - Torinski konj. Osim Torinskog konja, na programu su još i Dječak s biciklom, belgijske braće Jean-Pierrea i Luca Dardennea, te Neprijatelj redatelja Dejana Zečevića

U Torinu 3. siječnja 1889. Friedrich Nietzsche je izlazeći iz svoje kuće ugledao kočijaša koji bičuje konja. Kako bi zaštitio konja Nietzsche je bacio svoje ruke oko njegova vrata i sljedeći se trenutak srušio na tlo. Preostalih deset godina života slavni je filozof proveo dementan i u potpunom muku, na brizi svojoj majci i sestri.

Opisom tog događaja i rečenicom: "Ne znamo što se dogodilo s konjem" počinje najnoviji i, prema riječima samog autora, posljednji film kultnog mađarskog redatelja Béle Tarra Torinski konj. Gotovo 35 godina karijere jednog od najcjenjenijih predstavnika europske filmske avangarde pamtit ćemo po filmovima poput  Sotonskog tanga, Werckmeisterove harmonije, Čovjek iz Londona, a sada zagrebačka publika ima priliku u redovnom programu kina Europa pogledati njegov posljednji rad.

Ovom meditativnom dramom, Tarr je još jednom pokazao svu raskoš svog zanata stvaranja ekspresivnih okoliša i zaslužio nagrade Srebrni medvjed i FIPRESCI filmskog festivala u Berlinu 2011. Film će ujedno predstavljati Mađarsku na sljedećim nominacijama za nagradu Oscar.

Priča o jednorukom ostarjelom farmeru i njegovoj kćerki koji žive u dotrajaloj kolibi, jedu kuhani krumpir rukama, vrvi izražajnom crno-bijelom fotografijom i atmosferom stalne slutnje neizbježne katastrofe. Vjetar ne prestaje zavijati, konj o kojem ovisi njihovo preživljavanje ne želi izaći iz štale, a izvor vode na njihovom imanju presuši. Sve to snimljeno u 30 maestralnih kadrova.

Béla Tarr je svoj film opisao kao dokument težine ljudskog postojanja. Bilo da gledamo u trošno lice farmera, zabrinuto lice kćeri ili nedokučive konjske oči, Tarrova kamera uvijek pokazuje ljudsku izdržljivost i njegovu bitku s prirodom. "Željeli smo vidjeti koliko je teško živjeti svakodnevno ponavljajući iste rutine koje su vam nametnute. Film portretira smrtnost i duboku bol koju svi mi, koji smo pod kaznom smrti, osjećamo".

Film je na programu od 3. siječnja pa do kraja mjeseca, raspored projekcija možete pogledati ovdje.

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 03.01.2012