Traže se izmičuće forme | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Traže se izmičuće forme

Haustor-galerija LiberSPACE poziva umjetnike da osmisle efimerne intervencije u veži plesnog centra Liberdance.

Zagrebačka Haustor-galerija LiberSPACE, prostor za provociranje prolazne forme, poziva umjetnice i umjetnike koji rade u različitim medijima da efemernim intervencijama reagiraju u veži plesnog centra Liberdance u Jurišićevoj 7. Svoje radove možete prijaviti do 10. travnja. 

Kako kažu iz LiberSPACE-a: “U kontinuitetu povijesti zagrebačkih inicijativa i akcija u umjetnički neafirmiranim i javnim gradskim prostorima, pozivamo umjetnike na prostorno-specifičnu (re)akciju, promišljanje legislative prostora, ekonomije i ekologije umjetničkog rada, pozicije umjetnika i produkcijskih trendova unutar suvremenog birokratskog aparata za proizvodnju umjetnosti i kulture”. 

Stoga bi vaš rad trebao imati u perspektivi specifičnost mjesta i koncepta galerije te bi trebao slijediti logiku maksimalnog učinka kroz minimum djelovanja i proizvodnje u materijalnom smislu. Želja ove inicijative jest potaknuti autore na promišljanje i realiziranje što jednostavnijeg, ekološkijeg i efemernijeg rada. Iz tog razloga nema produkcijskog budžeta, no odabrani autori će biti honorirani simboličnim iznosom od 400 kuna.

Prijava za ovaj projekt mora sadržavati vaš životopis, portfolio (odabir od pet do sedam radova) te kratak prijedlog intervencija, ukoliko već imate ideju. Sve dodatne informacije o projektu i prijavi možete saznati ovdje

Haustor-galerija LiberSPACE pokrenuta je na inicijativu plesnog studija Liberdance, a u suradnji s likovnom umjetnicom Tonkom Maleković i Udrugom za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze. Ova galerija je okvir unutar kojeg se želi potaknuti promišljanje i realizacija produkcijski minimalno zahtjevnih i nestalnih umjetničkih formi. Koncept galerije koja se temelji na efemernosti umjetničkih intervencija odgovor je likovne umjetnice Tonke Maleković na poziv za realizaciju radova u zadanom prostoru. Umjesto fiksne i trajne instalacije u malenom haustoru plesnog studija, umjetnica je pokrenula galeriju efemernih intervencija, povezujući na taj način suvremenu likovnu umjetnost i ples, temeljem izmičuće forme djela, oblika s određenim trajanjem u vremenu, bez materijalnih posljedica. 

Izvor: LibreSPACE 
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 16.03.2012