Traži se pisac! | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Traži se pisac!

Prestižna književna stipendija Grada Graza dodjeljuje se autorima i autoricama u čijem se radu ističe inovacija, aktualnost i umjetnička neovisnost.

Odjel za kulturu Grada Graza objavio je natječaj za književnu stipendiju Pisac grada Graza. Ova stipendija uključuje besplatni smještaj u Grazu i mjesečnu stipendiju u iznosu od tisuću i sto eura u razdoblju od 1. rujna 2012. do 31. kolovoza 2013. Natječaj ostaje otvoren do 31. ožujka.

Cilj programa Pisac grada Graza jest promovirati književnike inovativne poetike, osjećaja za aktualne teme, kvalitetnog estetskog i lingvističkog izraza, autentičnosti i umjetničku neovisnost. Rezidencijalni program u Grazu zamišljen je u svrhu doprinosa kulturnoj razmjeni i interakciji s lokalnom literarnom scenom. Kako bi se omogućio interkulturni dijalog između evropskih i vanevropskih književnika, za ovu stipendiju ne postoje regijonalna ograničenja.

U obzir za stipendiju dolaze autori koji svojim radom pokažu kulturni i lingvistički interes za Graz, znaju osnove njemačkog jezika, u svojoj su karijeri objavili barem jednu samostalnu književnu publikacija (ne u vlastitoj nakladi), imaju pet objavljenih tekstova u časopisima i antologijama ili dvije već emitirane i objavljene radio drame ili jednu dramu za kazalište koja je već izvedena. Od stipendista se traži kooperativnost za dijalog između književnosti i lokalnog urbanog okruženja, sudjelovanje u čitanjima, predavanjima u školama i diskusijama koje organizira Odjel za kulturu Grada Graza ili Kulturvermittlung Steiermark, povezivanje s javnosti i kulturnom scenom Graza te izrada prijedloga za specifični projekt koji će se realizirati tijekom rezidencijalnog boravka.

Prijavi je potrebno priložiti neformalno pismo namjere, životopis, popis objavljenih djela, dvije različite publikacije zajedno s prijevodom ukoliko tekst nije objavljeno na njemačkom jeziku (svega pet do deset stranica, nije potrebno slati cjelovite knjige) te koncept predloženog projekta na dvije stranice u kojima će književnik ili književnica opisati svoje konkretne projektne ideje. 

Svoje prijave šaljite poštom na adresu: Kulturamt der Stadt Graz, City of Graz – Cultural Office, Stigergasse 2/II. Stock (Mariahilfer Platz) 8020 Graz. Više o ovoj stipendiji i kulturnom programu Grada Graza možete saznati ovdje

Izvor: Kultur Server Graz
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 30.01.2012