Tradicija, baština i ideologija | kulturpunkt

Video

Tradicija, baština i ideologija

Tribina Književni petak nastala u suradnji Knjižnica Grada Zagreba i Kulturpunkta bila je posvećena transformacijama shvaćanja kulturne, umjetničke i književne baštine.

Kulturna, književna i umjetnička baština i tradicija ključne su nositeljice ideoloških značenja. U tom smislu, institucionalizirano znanje o njima pretežito je podređeno reprodukciji dominantnih pripovijesti, rijetko se upuštajući u kritiku njihovih temeljnih pretpostavki. U širem postsocijalističkom kontekstu, to znači da shvaćanjem kulture, umjetnosti i književnosti, kao i njihovih povijesti, upravlja nacionalno-liberalni konsenzus koji naš pogled unatrag prekraja u skladu sa svojim antagonizmom prema prethodnom društvenom uređenju i njegovim dostignućima. To prekrajanje služi se različitim strategijama: ponekad je riječ o negaciji činjenica i praksi neuklopivih u obzor današnje građanske ideologije, a ponekad o njihovom tendencioznom izobličavanju i kooptaciji.

Razgovor u sklopu Književnog petka dotaknuo se transformacija shvaćanja kulturne baštine, književnosti i umjetnosti od devedesetih naovamo. O različitim praksama proizvodnje znanja suprotstavljenog ideološkom konsenzusu govorile su povjesničarke umjetnosti Sanja Horvatinčić i Ana Kutleša te pisac i kritičar Dinko Kreho.

Tribinu je vodio i uredio Lujo Parežanin.

 

Ovaj program nastaje uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova u sklopu projekta Svijet oko nas – Očuvanje prostora kritike. Podcast je dio programa Kritika – jučer, danas, sutra koji se realizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.