Tradicija otpora ujedinjena u pjesmi | kulturpunkt

Najave Koncert

<

Tradicija otpora ujedinjena u pjesmi

Dnevni boravak Rojca ugostit će Koncert samoorganiziranih zborova na kojem će nastupiti zborovi Kombinat iz Ljubljane i Praksa iz Pule.

17.12.2016 , Pula - Dnevni boravak DC-a Rojc

Ženski zbor Kombinat iz Ljubljane

  • A
  • +
  • -

Koncert samoorganiziranih zborova održava se u subotu, 17. prosinca s početkom u 20.30.

Ženski zbor Kombinat dolazi iz Ljubljane, a osnovan ja na Dan ustanka naroda Slovenije, 27. travnja 2008. godine, kada je skupina djevojaka odlučila da će pjevati pjesme otpora iz cijelog svijeta. Prvi nastup imale su 23. svibnja 2008. u Menzi pri koritu, na Metelkovoj u Ljubljani, u sklopu proslave Dana mladosti. Kako same kažu, žele s crvenom kredom napisati tradiciju otpora ujedinjene u pjesmi i uvjerenju da je otpor jedan od osnovnih ljudskih prava. Vjeruju da kritička misao može proizići samo iz buntovnog stava i da današnje vrijeme proždire ljudsku dušu, a na oltar stavlja uspjeh, konkurentnost i izgled.

Kao i Kombinat, i zbor Praksa se okupio i izašao na ulice s pjesmama koje govore o društvenim razlikama u kojima živimo, klasnoj solidarnosti te nadilaženju nacionalnih barijera. Pjevaju pjesme koje su stoljećima služile političkom osnaživanju obespravljenih. Zbor broji već 40-ak nastupa od svog osnutka u ožujku 2014. godine i to u Puli, Zagrebu, Ljubljani, Beču i Beogradu.

Ulaz je slobodan.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 12.12.2016