Tradicionalna povezanost i solidarnost | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Tradicionalna povezanost i solidarnost

Putujuća izložba Rudnici kulture - od industrijske do umjetničke revolucije kreće na svoju kosovsku turneju.

Piše: Matija Mrakovčić

Alban Muja, instalacija HOTel

  • A
  • +
  • -

Godine 2013. udruga Labin Art Express XXI pokrenula je projekt multilateralne, međunarodne, interdisciplinarne suradnje pod nazivom Rudnici kulture. Prva faza projekta (2013–2014) dovršena je putujućom izložbom u sedam rudarskih mjesta: Trbovlje, Idrija (Slovenija), Boljevac, Aleksinac (Srbija), Prijedor, Banovići (BiH), Mojkovac (Crna Gora). U drugoj fazi (2015- 2017) u tijeku je postupak formaliziranja suradničke platforme kao međunarodne udruge za revalorizaciju, zaštitu i revitalizaciju vrijedne rudarske baštine u zemljama bivše Jugoslavije. U bivšoj je državi rudarstvo bilo jedan od generatora gospodarskog i sveopćeg društvenog razvoja, kao i jedno od rijetkih područja u kojem su tradicionalna povezanost i solidarnost njegovih najvažnih aktera - rudara - nadišli kasnije nacionalne te (novo)državne podjele i sukobe.

U 2015. platforma je proširena s novim partnerima, udrugama i javnim ustanovama iz Makedonije, Slovenije, Srbije te Kosova. U 2016. turneja je započela u Društvenom centru Karlo Rojc u Puli, te se upravo nastavlja na Kosovu. Putujuća izložba Rudnici kulture - od industrijske do umjetničke revolucije održat će se u ke revolucije održat će se u Kinu Lumbardhi u Prizrenu, TermoKissu u Prištini te Kulturnom centru Mitrovica u Kosovskoj Mitrovici. Selektor i autor koncepta izložbe je Branko Franceschi, dok je za postav izložbi zadužen Damir Stojnić (L.A.E. XXI). 

Na Kosovu će se predstaviti Autopsia (Srbija/CZ), Metal Guru (HR), Dario Šolman (HR), Laibach (Slovenija), Vladimir Knežević (BiH), Mladen Miljanović (BiH), Irena Lagator Pejović (Crna Gora), te Nikola Pijanmanov (Makedonija). Poseban gost izložbe u Prištini biti će mladi kosovski umjetnik Alban Muja s instalacijom HOTel, koja će postati sastavni dio putujuće izložbe na turneji po Albaniji (2017) i Rumunjskoj (2018). Tijekom izložbe bit će organizirana i zasebna projekcija dokumentarnog filma Stara škola kapitalizma Želimira Žilnika.

Na službenoj internetskoj stranici projekta možete naći detaljan arhiv prikupljene rudarske građe, rezultate istraživanja i mapiranja, kao i kartografski pregled mapiranih lokacija te sve informacije o aktualnim događanjima vezanih uz projekt. 

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.10.2016

VEZANE VIJESTI

Podzemlje budućnosti

Piše: Bojan Krištofić

Bijenale industrijske umjetnosti suštinski je poziv na akciju, i to ne samo umjetnicima, već prvenstveno posjetiteljima koje bi teme industrijskog nasljeđa mogle inspirirati.

Rudarstvo i jedinstvo

Pripremio: Vatroslav Miloš

Projekt istraživanja rudarske baštine i putujuća izložba Rudnici kulture – od industrijske do umjetničke revolucije u organizaciji Labin Art Expressa ide dalje.

Klasičan rudarski muzej

Piše: Martina Domladovac
Grad Labin predstavio je novi koncept revitalizacije labinskog rudnika pod nazivom Projekt KOVA, napustivši ideju Podzemnog grada na kojoj je godinama radio Labin Art Exspress.