Tragedija inicijacije kao generički obrazac | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Tragedija inicijacije kao generički obrazac

Gost novog izdanja tribine Čitanje kazališta beogradski je teatrolog, predavač na Fakultetu dramskih umetnosti te umjetnički direktor i selektor BITEF-a Ivan Medenica.

05.02.2018 , Zagreb - ZKM

FOTO: Izdavačka kuća Clio Beograd / Facebook

  • A
  • +
  • -

Gost novog izdanja tribine Čitanje kazališta, koje će se održati u ponedjeljak, 5. veljače u 19 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih, uvaženi je beogradski teatrolog, predavač na Fakultetu dramskih umetnosti te umjetnički direktor i selektor BITEF-a Ivan Medenica.

Uz voditelja Srđana Sandića u razgovoru će sudjelovatiće teatrologinja dr. sc. Lada Čale Feldman s Odsjeka za komparativnu književnost Filozoskog fakulteta u Zagrebu. Povod ovoj tribini je nedavno objavljena Medeničina knjiga Tragedija inicijacije ili nepostojani princ, a razgovarat će se i o stanju kazališnih scena u regiji.

U knjizi autor izdvaja jedan generički obrazac koji se periodično javlja u povijesti tragedije i koji određuje kao "tragediju inicijacije". Riječ je o egzistencijalnoj "zaglavljenosti" mladog muškog junaka u tranziciji između mladosti i zrelosti, što dovodi do fatalnog raspleta. Težinu njegovog položaja pojačava i to što je u svim slučajevima, osim u jednom, knežević ili kraljević, netko od čije sudbine ovisi i sudbina zajednice. Tragičko jezgro njegovog položaja je u tome što ulazak u svijet odraslih podrazumijeva odricanje od nekog oblika iskonske nevinosti: društvo od njega traži da ubije, laže, osvećuje se.

Autor promatra “tragediju inicijacije” kao situaciju imanentnu ovom žanru, ali i kao univerzalnu egzistencijalnu situaciju, što mu omogućava da spisak analiziranih djela proširi i jednom komedijom, Molièreovim Mizantropom, i jednom tragikomedijom, Leonceom i Lenom Georga Büchnera. Pored njih, predmet Medeničine analize su i Euripidov Hipolit, Shakespeareov Hamlet, De Mussetov Lorenzaccio i Schillerov Don Carlos.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 05.02.2018