Trajni medijski eksperiment | kulturpunkt

Najave Festival

<

Trajni medijski eksperiment

Centar za kulturu Trešnjevka ponovno postaje okupljalište poklonika jedinstvene nijemofilmske poetike.

08.11.2018 - 10.11.2018 , Zagreb - Centar za kulturu Trešnjevka

Izvor: Facebook organizatora

U Centru za kulturu Trešnjevka u četvrtak 8. studenog u 18 sati počinje 12. PSSST! Festival nijemog filma koji traje do 11. studenog.

U natjecateljskom programu za glavnu nagradu Velikog Brcka i nagradu publike, natjecat će se 24 suvremena kratkometražna filma sa tri kontinenta koje je odabrala selekcijska komisija u sastavu Petra Belc, Krunoslav Lučić i Juraj Kukoč.

Posebna pozornost posvećuje se i hrvatskoj nijemofilmskoj baštini. U suradnji s Hrvatskim filmskim arhivom, odjelom Hrvatskog državnog arhiva ove godine se vraćamo počecima filma, ranim filmskim snimkama Hrvatske koje predstavljaju vrijedno filmsko blago Hrvatske kinoteke te zaslužuju ponovnu prezentaciju javnosti.

Festival prikazuje i klasike iz zlatnog doba nijemog filma. Ove godine to su remek djela talijanske kinematografije u dva dijela: prvi dio posvećen je talijanskim divama, a u drugom dijelu su poznati talijanski blockbusteri tog vremena. Program je realiziran u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu i s Kinotekom sa Sardinije.

Posebnost festivala je i živa glazbena pratnja vrhunskih improvizatora koji godinama oduševljavaju publiku svojim glazbenim izričajem. Četvrtak je rezerviran za pijanista Vitomira Ivanjeka, petak će festival obogatiti Kaplowitzi a u subotu filmove prate Orbitsi. Posebna gošća u četvrtak je talijanska pijanistica i skladateljica Rossella Spinosa.

PSSST!  je nastao kao medijski eksperiment Centra te je s godinama stekao međunarodni ugled. U prilog tome govori i velik broj filmova koji svake godine sa svih kontinenata stižu na hrvatsku adresu. Festival je zadužen za osiguravanje kvalitetne zvučne potpore, žive glazbe koja će popratiti nijemu projekciju. Vrsni improvizatori pokrivaju različite žanrove i njihove hibride – od rocka, preko klasike do jazza i elektronike, pružajući gledateljima zanimljivo sinestetičko iskustvo, stoji u najavi organizatora.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Program je dostupan na linku.

Objavio/la martina.kontosic [at] kulturpunkt.hr 29.10.2018