Trajno privremeni prostor | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Trajno privremeni prostor

Centar nezavisne kulture savez je zadarskih udruga koje su se okupile s ciljem preuzimanja Starog kazališta lutaka Jazine radi pokretanja nezavisnog kulturnog centra.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Velimir Brkić / Zadarski list

  • A
  • +
  • -

Savez udruga Centar nezavisne kulture (CNK) službeno je registriran u kolovozu 2013. godine, a čine ga udruge Šigureca, Zdanje, Eko Zadar i iZadar. U rad saveza aktivno su uključene i umjetničke organizacije Teatro Verrdi i Dragon Teatar iz Zadra. Šigureca je u posljednjih nekoliko tjedana organizirala brojne programe i događanja u Starom kazalištu lutaka Jazine. "Prostor starog kazališta nam je dodijeljen na korištenje od strane Grada Zadra prije otprilike godinu dana i od tada do danas je udruga Šigureca, kao i ostale članice saveza, organizirala brojne programe poput koncerata, partyja, kazališnih predstava i performansa", navodi Vedran Miočić-Stošić, predsjednik udruge Šigureca.

Udruga Šigureca dio je zadarske suradničke platforme Okret potpora, osnovane radi pune afirmacije nezavisne scene i suvremenih umjetnosti, promocije i uvažavanja doprinosa nezavisnih organizacija kao vitalnih aktera u kreaciji društvenog života. Savez CNK idejno je pokrenut prije nastanka platforme, a konkretno je usredotočen na prostor starog kazališta kao izvedbenog i radnog prostora određenih udruga. "S obzirom da taj prostor ne zadovoljava ukupne potrebe svih aktera na zadarskoj nezavisnoj sceni, platforma Okret potpora je pokrenuta kako bi povezala i osnažila scenu na svim poljima njihovog djelovanja, tako da članice saveza djeluju i u radu platforme", objašnjava Miočić-Stošić.

Još je 2011. godine Grad Zadar kupio zemljište na kojemu se nalazi derutna, stara zgrada Kazališta lutaka Zadar, pisao je svojedobno Zadarski list. Odlučeno je da će novac od prodaje stare zgrade biti upotrijebljen za vraćanje kredita od 11 milijuna kuna koje je Kazalište lutaka uz jamstvo Zadarske županije podiglo za financiranje završetka izgradnje nove zgrade. Grad Zadar tako kupnju stare zgrade, čime ujedno vraća i kredit za novu zgradu, otplaćuje do 2019. godine. Tadašnji je gradonačelnik Zvonimir Vrančić za ezadar izjavio da će zgrada biti dana "na korištenje alternativnoj sceni, mladima koji imaju potrebe od Centra za mlade kojeg još ne možemo izgraditi". Centar za mlade još uvijek nije izgrađen, a prostornim je planom na zemljištu starog kazališta predviđeno stvaranje "elitnog dijela grada" prema rješenju poznatoga zadarskog arhitekta Nikole Bašića.

Vedran Miočić-Stošić ističe da je prostor Starog kazališta još uvijek "privremen", pa se nije uspio uspostaviti svojevrsni Centar nezavisne kulture koji bi funkcionirao u svojoj punini. "Naime, područje na kojem se prostor nalazi je u strateškoj viziji razvoja grada predviđeno za druge projekte, tako da smo u pregovorima s predstavnicima vlasti kako bismo riješili svoj status i došli do dugoročnog rješenja u kojem bi se zadarska nezavisna scena mogla razvijati u budućnosti".

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 10.04.2014